Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe herken je seksueel misbruik bij mannen?

Veel mannen die seksueel zijn misbruikt, doen er heel lang over om hun ervaringen te verwerken. Uiteindelijk is een rechtstreekse confrontatie onmisbaar. Er zijn vier fasen in het herstelproces voor mannen te onderkennen.
Hoe herken je seksueel misbruik bij mannen?
Foto: ANP

Wat werkt om mannen die seksueel misbruik hebben meegemaakt te begeleiden? Professionals in zorg- en welzijnssector kunnen zo maar in aanraking komen met onderdrukte gevoelens of ‘overlevingsstrategie’. Dit soort strategieën schieten uiteindelijk altijd tekort, aldus Nico van Oosten, psycholoog bij Movisie: ‘Mannen die misbruik hebben meegemaakt moeten eerst op een punt komen dat ze zich realiseren dat er maar één weg overblijft: de rechtstreekse confrontatie aangaan met de pijn en de illusie van controle via andere wegen loslaten.’

Professionals in de zorg- en welzijnssector zijn bij uitstek hulpverleners die signalen van misbruik tegen komen. Maar misbruik van mannen is ook voor professionals een lastig thema. ‘Er zijn nog veel hulpverleners die niet weten wat ze moeten doen.’ Lees meer>>

Fasen in het herstelproces van mannen die seksueel zijn misbruikt

  1. Erkennen van wat je hebt meegemaakt en erkenning van de gevolgen daarvan. Het betekent dat je moet toegeven iets enorm pijnlijks te hebben meegemaakt. Ontkenning geeft relatieve gemoedsrust. Vaak is er sprake van loyaliteit naar de misbruiker, als het bijvoorbeeld gaat om een familielid.
  2. Doorbreken van het zwijgen. Er moet wel iemand zijn die wil luisteren, dat is soms lastig omdat de cliënt zelf wel signalen af geeft, maar niemand wil of kan ze opvangen. Het is voor het slachtoffer ook lastig om bij zichzelf lang genoeg door te gaan met zoeken naar het echte probleem.
  3. Innerlijke relatie met de pleger verbreken. Wellicht het moeilijkste onderdeel van het herstelproces. Mannelijke slachtoffers van misbruik zijn vaak bedreigd of gechanteerd ten tijde van het misbruik. Ook later is de angst voor de bedreiging of voor het verlies van liefde nog groot. Mannen blijven vaak in slachtofferschap hangen.
  4. Betekenis geven aan het huidige leven. Deze laatste fase ligt niet altijd voor de hand. Misbruikte mannen hebben vaak het gevoel dat ‘het nooit af is’. Dat kunnen ze niet aanvaarden en brengt slachtoffers van misbruik in een spiraal. De nieuwe invulling van het leven na misbruik is belangrijk.

Lees meer over het herstelproces van mannen en seksueel misbruik op de website van Movisie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.