Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Een op de drie werkers in de zorg seksueel geïntimideerd

Een op de drie verpleegkundigen en verzorgenden heeft te maken met seksuele intimidatie in het werk. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om seksueel getinte opmerkingen en bij ruim 30 procent om handtastelijkheden.
Een op de drie werkers in de zorg seksueel geïntimideerd

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, volgens verpleegkundige Mathilde Bos. Zij spreekt donderdag in Utrecht op het congres ‘Seksualiteit, Intimiteit en Intimidatie’. In werkelijkheid komt volgens haar 98 procent van de verpleegkundigen in aanraking met seksuele intimidatie. ‘Ook seksueel getinte complimentjes horen daar bij.’ De enquête is gedaan door de redactie van Bijzijn, vakblad voor werkers in de gezondheidszorg.

Beetpakken
Een stagiaire werkt als hbo-ver in een verpleeghuis: ‘Daar was een bewoner met Korsakov die me op een dag beetpakte en zei dat hij mij wel leuk vond. Ik schrok me werkelijk rot en voelde me enorm geïntimideerd. Toen ik het aan het afdelingshoofd vertelde, zei hij dat deze man het wel vaker deed. Vooral bij nieuwelingen.’

Reactie
Mathilde Bos: ‘Niet de reactie van de patiënt is schokkend, maar de reactie van de leidinggevende. Die bagatelliseert het voorval. En dat kan voor de stagiaire traumatisch zijn. We maken allemaal wel eens zoiets mee. Het probleem is dat je niet gesteund wordt door je team of je leidinggevende.’

Bekende
Meer dan een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft op enig moment te maken met seksuele intimidatie. In 82,3 procent van die gevallen gaat het dan om een zorgvrager die de verpleegkundige of verzorgende lastig valt. In 7 procent van die gevallen gaat het om een naaste van de patiënt: een familielid, vriend of bekende van de patiënt.

Collega’s
Ook collega’s vallen elkaar lastig, zo blijkt uit de enquête. Meer dan 20 personen (6,4 procent) geven aan ooit te maken te hebben gehad met intimidatie door een collega. Leidinggevenden gedragen zich over het algemeen netjes. Slechts in 1 procent van de gevallen betreft het een leidinggevende.

900 Mensen
Aan de enquête van Bijzijn deden ruim negenhonderd mensen mee. Het grootste deel werkt in een ziekenhuis. De grootste groep daarna werk in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. Enkele tientallen werken in de psychiatrie en in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vragen
Een deel van de enquête ging over de vraag of verpleegkundigen en verzorgenden wel eens vragen krijgen over seksualiteit of intimiteit. Driekwart (74,8 procent) van hen krijgt dat inderdaad, variërend van ‘zelden’ tot ‘vaak’. 34,9 Procent krijgt die vraag zelden, 51,9 procent soms en 13,2 procent vaak. Op de vraag of zij moeite hebben met dit soort vragen antwoordt 16,5 procent van wel. De meerderheid (64,6 procent) ondervindt overigens wel voldoende steun om op deze vragen in te gaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Bijzijn

4 REACTIES

  1. Of de percentage nu representatief zijn of niet, dat er sprake is van sexuele intimidatie staat voor mij vast en is zeer onwenselijk. In elke training die ik geef zitten wel drie of vier deelnemers die voorbeelden geven van sexuele intimidatie. Bij melding wordt hier door de organisatie vaak magertjes op gereageerd en wordt er nog steeds zorg verleend aan mensen die meerdere malen de (sexuele)grens overschrijden.Dit onderwerp dient serieus aangepakt te worden in de opleidingen en verzorgenden en verpleegkundige moeten handvatten aangereikt worden om hier adequaat mee om te gaan. Daarnaast moet management hier nu eindelijk eens extra aandacht aan besteden.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom moet ik steeds weer denken aan die man in Brabant met MS en PGB die met zijn verzorging het verzorging,5 dames had afgestemd wat zijn wensen op sexueel gebied waren omdat hij niet meer zich zelf kon helpen,die dames deden het ultieme van verzorging,gewoon niet over praten!
    Toen kwam er zo,n juffie van de opleiding en begon stennis te maken ,let wel in de prive sfeer,tot aangifte bij politie toe!
    Terug naar school en /of een ander vak kiezen.

  4. Ik heb me er als columnist van Nursing al vaker druk om gemaakt, maar nu nog maar eens. Zolang Mathilde Bos in haar gefrustreerde kruistocht speelse opmerkingen als ‘Als ik u zie, is mijn dag weer goed’ en ‘Wat ziet u er leuk uit vandaag’ onder de categorie seksuele intimidatie blijft scharen, vervuilt ze in hoge mate genoemde onderzoeksresultaten en ontkracht ze ze daarmee dus ook meteen. En dat op zijn beurt ondergraaft het serieus nemen van gedegen onderzoek naar échte seksuele intimidatie.
    Hoe meer de zaken opgeblazen, hoe meer geld in het laatje voor de Fa. Bos, begin ik na al die jaren onderhand te denken…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.