Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie asielzoekerscentra moeten deuren sluiten

De opvangcentra voor asielzoekers in Apeldoorn, Markelo en Vught gaan dicht. Het centrum in Ter Apel vermindert het aantal bedden met 400 stuks. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Drie asielzoekerscentra moeten deuren sluiten

De vermindering van opvangplaatsen is volgens COA een gevolg van de daling van het aantal vluchtelingen dat in Nederland asiel aanvraagt. Er moet 51 miljoen worden bezuinigd op de asielopvang. VluchtelingenWerk wijt de sluiting eerder aan het feit dat asielprocedures sneller gaan. Daar is de organisatie over het algemeen blij mee, ‘want lange onzekerheid is natuurlijk vervelend’.

Inkrimping
In totaal stoot het COA het komende halfjaar 1500 opvangplaatsen af. Op termijn worden nog eens 2100 plaatsen afgestoten. In verband met deze inkrimping vermindert het COA het aantal arbeidsplaatsen met 65 fte’s.

Voorzieningen
VluchtelingenWerk Nederland kijkt niet op van het besluit van het COA. ‘Het COA moet voldoen aan de vraag en dan is dit een logische stap’, aldus een woordvoerster. Wel is de organisatie nieuwsgierig naar de reden achter het sluiten van deze specifieke azc’s, vooral die in Vught. ‘Het is een goed bereikbare locatie met veel voorzieningen, dus dat snappen we niet.’

Verhuizen
Bewoners van locaties die worden gesloten, verhuizen uiterlijk 1 oktober naar opvanglocaties elders in het land. ‘De verhuizing van gezinnen met schoolgaande kinderen zal zoveel mogelijk plaatsvinden in de schoolvakanties’, aldus het COA. In september kondigde het COA al de sluiting van zeven locaties aan en een inkrimping met 40 procent van het aantal banen op het hoofdkantoor in Rijswijk.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.