Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De plannen voor de ggz in 2016

Mensen met psychische aandoeningen zijn vaak kwetsbaar. Zij moeten op tijd de juiste hulp, zorg en ondersteuning krijgen, vindt het kabinet. Dan moeten er wel voorzieningen zijn, vindt GGZ Nederland.
Rijksbegroting GGZ
Foto: Ministerie van Defensie

Dit zijn de beleidspunten voor 2016 in de ggz. En de reactie van brancheorganisatie GGZ Nederland.

Laagdrempelige zorg

Steeds meer mensen met psychische problemen kunnen dichtbij huis terecht voor laagdrempelige zorg. De praktijkondersteuner GGZ is daarbij van grote waarde, vindt het kabinet. E-health kan ook de kwaliteit van leven voor mensen met psychische klachten, maar deze vorm van zorg wordt nog niet genoeg gebruikt. Dat moet de komende jaren beter.

Voor enkele kwetsbare groepen heeft het kabinet extra geld uitgetrokken. Dit zijn de beleidspunten voor 2016 in de sociale sector. En de reactie van brancheorganisatie MOgroep: ‘Investeer in de professional’>>

Verwarde mens

Er wordt zwaardere hulp ingezet bij mensen die zo verward zijn dat zij een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen. Deze zogenaamde ‘verwarde mens’ die kwetsbaar is en kampt met verschillende aandoeningen of beperkingen. Gemeenten, justitie, politie, de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en andere betrokken instanties gaan hiervoor via het plan van aanpak Problematiek rondom verwarde personen beter met elkaar samenwerken. Alle gemeenten moeten, als dat nog niet het geval is, in de zomer van 2016 een sluitende aanpak van zorg en ondersteuning van verwarde personen hebben.

Nieuwe wet Verplichte GGZ

De nieuwe wet Verplichte GGZ maakt de omslag van opname naar behandeling. De nieuwe wet wil gedwongen behandeling van mensen met psychische problemen minder ingrijpend maken. Een belangrijk verschil is dat verplichte zorg straks ook buiten een instelling opgelegd kan worden. Door hulp eerder in te zetten kan escalatie worden voorkomen.

Familie en vertrouwen

Familieleden en andere direct betrokkenen krijgen een veel prominentere rol in de geestelijke gezondheidszorg. Zo komt er subsidie voor de Stichting Patiëntvertrouwenspersoon (PVP) die ervoor zorgt dat ggz-patiënten advies, informatie en bijstand krijgen bij de handhaving van hun rechten. Daarnaast financiert VWS de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP) die ervoor zorgt dat er in iedere ggz-instelling een familievertrouwenspersoon beschikbaar is. Een familievertrouwenspersoon geeft familieleden en naasten advies, bijstand en informatie over de patiënt in de ggz.

Opleiding

Vanaf 2015 is er een subsidieregeling voor opleidingsplaatsen voor de opleiding tot gezondheidszorg psycholoog, psychiater, psychotherapeut en klinisch psycholoog in een (ggz-)instelling die zich uitsluitend richt op de kinderen jeugdpsychiatrie. In 2016 is hiervoor 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Reactie GGZ Nederland

Willen de hervormingen in de zorg slagen, dan is het nodig dat professionals de ruimte krijgen en dat er voldoende geld is voor noodzakelijke voorzieningen, vindt GGZ Nederland. Voorzieningen die mensen met psychische problemen begeleiden naar werk, een goede dagbesteding geven, helpen bij woonruimte en om een sociaal netwerk op te bouwen. Deze voorzieningen worden als gevolg van overheidsbeleid steeds schaarser, stelt de brancheorganisatie. ‘Zorgaanbieders worden in hun voortbestaan bedreigd als ze onder de kostprijs moeten werken, niet lang genoeg vooruit kunnen plannen en wanneer ze geen bijdrage kunnen leveren aan onderzoek voor betere zorg. En Alle veranderingen veroorzaken nog steeds een toename van regels. De verantwoording ervan leidt tot meer administratie bij zorgaanbieders en niet tot betere zorg, aldus GGZ Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.