Congres Huiselijk Geweld

Inzichten door coronatijden

Congres volledig online via livestream te volgen!
De actuele omstandigheden en maatregelen laten het helaas niet toe om elkaar fysiek te ontmoeten tijdens het congres Huiselijk Geweld op dinsdag 8 juni 2021. Alle sprekers delen graag hun kennis en ervaring met jou en werken daarom mee aan een online versie van dit congres. Je kunt het congres vanuit huis veilig en op afstand online volgen via een livestream.
Meld je hier aan >>

Online congres Huiselijk Geweld

De cijfers in Nederland wijzen (nog) niet uit dat huiselijk geweld tijdens de coronacrisis is toegenomen. Dat is deels te verklaren omdat het in sommige gezinnen beter gaat dan verwacht nu de stress van bijvoorbeeld reizen is afgenomen. Een andere verklaring is dat professionals minder bij mensen thuis (kunnen) komen en dus minder zicht hebben op wat er achter de voordeur gebeurt. Er zijn daarom toch zorgen over kinderen en volwassenen in kwetsbare situaties. Zo schrokken leerlingen en ouders op van een incident met huiselijk geweld waarbij een lerares betrokken was tijdens het geven van een online les.

Aanleiding van het congres
Ruim 200.000 mensen zijn jaarlijks slachtoffer van ernstig en/of herhaald huiselijk geweld. Van alle Nederlandse vrouwen en mannen tussen de achttien en zeventig jaar is 45% ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld, als kind, partner of ouder. 60% van het huiselijk geweld is door de partner of ex-partner gepleegd. (Bron: Veilig Thuis, Blijf Groep).

Huiselijk geweld in coronacrisis

 • Wat ging er goed?
 • Wat ging er niet goed?
 • Welke nieuwe initiatieven zijn er ontstaan?

Deze dag:

 • Krijg je inzicht in de onderzoeksresultaten over huiselijk geweld tijdens de lockdown.
 • Leer je hoe je je slachtoffers beter in beeld krijgt.
 • Ontdek je hoe je blended een cliënt kunt begeleiden.
 • Hoor je de ervaringen van Veilig Thuis in coronatijd.

Met topsprekers op het gebied van huiselijk geweld:

Wat zeggen oud-deelnemers 2020 over het congres Huiselijk Geweld?

“De gastspreker Danny Dijkhuizen. Zijn verhaal was heel puur, vind ik. Hij kan hulpverleners op een duidelijke manier vertellen wat ze nodig hebben aan hulp.”

“Een hele sterke opening van het congres, zodat we goed met elkaar in het onderwerp zaten. De muziek gaf een goede sfeer! Verder een heel afwisselend programma! Dagvoorzitter Merel van Dorp was een prettige persoon, die heel empathisch en professioneel overkwam.”

“Je krijgt handvatten en tips om mee te nemen in de praktijk. Dat er in alle lagen van leeftijd geweld kan voorkomen.”

Tijdens de online livestream is er gedurende het gehele programma ruimte voor vragen via de live chat.

09.30
Mogelijkheid tot netwerken in de NetworkApp
10.00
Interactieve opening door dagvoorzitter Merel van Dorp en Danny Dijkhuizen
10.30
Lees meer Sluiten
Tellen en vertellen over huiselijk geweld tijdens de Coronacrisis: van meten naar weten

Tijdens de “intelligente lockdown” zijn er veel zorgen geuit over toenemende risico’s op huiselijk geweld. Toch namen de meldingen bij politie en Veilig Thuis niet schrikbarend toe. Augeo Foundation en het Verwey-Jonker Instituut spraken met meer dan honderd kinderen en ouders die al bekend waren bij Veilig Thuis, hoe veilig het thuis was tijdens de lockdown.  En ruim 1300 professionals die tijdens de crisis zicht hadden op kwetsbare kinderen met jeugdbeschermingsmaatregelen, in netwerk pleegezinnen en tehuizen, deelden hun ervaringen in een vragenlijst.

Mariëlle Dekker, directeur Augeo.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Je bent je bewust van de positieve en negatieve gevolgen van de corona maatregelen voor kwetsbare kinderen en gezinnen die te maken hebben (gehad) met geweld.
 • Je weet welke factoren veerkracht versterken.
 • Je bent geïnspireerd om deze recente kennis toe te passen in jouw werk en bij eventuele volgende perioden van lockdowns.

11.10
Gelegenheid tot het stellen van vragen in de chat
11.20
Ochtendpauze
11.40
Lees meer Sluiten
Slachtoffers beter in beeld

De zorgen over toename van huiselijk geweld en kindermishandeling door corona maatregelen is veelbesproken geweest. Door de pandemie zijn we ons er veel meer van bewust dat als gezinsleden voortdurend op elkaars lip zitten, dit kan leiden tot meer ruzie en hoogoplopende spanningen. Mannen, vrouwen, kinderen en jongeren die het thuis al moeilijk hadden, lopen nog meer risico op toename van geweld omdat ook de vangnetten zoals school en werk wegvallen. Wat nog meer druk geeft op de gezinnen. Slachtoffers raken uit beeld en relaties staan onder druk door onzekerheid rondom werk en inkomen, wat bij heel veel mensen zorgt voor geestelijke en lichamelijke klachten. Met als gevolg meer piekeren, eenzaamheid, somberheid, stress en angstklachten. Hoe krijgen we slachtoffers beter in beeld?

Hameeda Lakho, ervaringsdeskundige en directeur van Hameeda Lakho Training Coaching en Advies.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Je leert de complexe gevolgen van trauma te begrijpen en beantwoorden.
 • Scherper zicht op de dynamiek van kindermishandeling en huiselijk geweld binnen gezinsrelaties en hoe de cirkel van geweld te doorbreken.
 • Bewustwording, verbreding en verdieping,

12.20
Gelegenheid tot het stellen van vragen in de chat
12.30
Lunchpauze
13.30
Lees meer Sluiten
Over grenzen kijken: Mogelijkheden van blended hulpverlening in de aanpak van huiselijk geweld

Door de coronacrisis is Kadera, net als veel andere organisaties, vrij plotseling van honderd procent face-to-face hulpverlening overgestapt naar digitale hulpverlening. De daaruit voorgekomen voor- en nadelen, zetten directeur-bestuurder Jeroen Traas ertoe aan om de mogelijkheden van blended hulpverlening te verkennen. Welke mogelijkheden en best practices zijn er internationaal en interdisciplinair te vinden op het gebied van blended hulpverlening? En hoe kun je dankzij blended hulpverlening je cliënten kwalitatief en effectief begeleiden naar een veilige toekomst? Wat zijn de voor- en nadelen van een aanpak die gebaseerd is op een combinatie van digitale en reguliere begeleiding?

Jeroen Traas, directeur van Kadera.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Veldonderzoek: beeld van wat er over grens speelt (internationaal en interdisciplinair/domeinoverstijgend).
 • Herkenning: helder beeld van mogelijke valkuilen en van weerstand binnen de reguliere werkprocessen en de organisatie.
 • Inspiratie: eerste aanzet om binnen het werkveld van huiselijk geweld met elkaar na te denken over het door ontwikkelen van blended hulpverlening.

14.10
Gelegenheid tot het stellen van vragen in de chat
14.20
Middagpauze
14.40
Lees meer Sluiten
Ervaringen Veilig Thuis in coronatijd

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar huiselijk geweld. We weten dat veel mensen slachtoffer zijn van deze vorm van geweld en helaas ook dodelijke aflopen komen jaarlijks terug. In corona tijd valt op dat er veel meer aandacht is voor huiselijk geweld. Het lijkt een bewustwordingsproces. Spanningen kunnen thuis enorm toenemen, zeker als werk en andere dagbesteding buitenshuis wegvallen. Het aantal meldingen steeg niet, hoe kan dat nu? Signalen komen wel meer van omstanders. Is er een kentering in taboedoorbreking? Gaan we meer naar elkaar om kijken?

Debbie Maas, Landelijk woordvoerder Veilig Thuis en bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Trends in meldingen en adviezen.
 • Cruciale rol voor omstanders en mogelijkheden voor slachtoffers zelf.
 • Huiselijk geweld is ‘high impact crime’ en vraagt prio nu en in toekomst.

15.20
Gelegenheid tot het stellen van vragen in de chat
15.30
Afsluiting door dagvoorzitter Merel van Dorp
15.40
Einde

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Datum
Dinsdag 8 juni 2021

Locatie
Online via livestream

Voor wie?
Dit congres is bestemd voor professionals binnen het sociaal domein (zorg- en welzijnsinstellingen) die zich bezighouden met beleid en begeleiding bij huiselijk geweld. Zij zijn werkzaam bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties, gemeenten, GGD,  vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, (O)GGZ, rijksoverheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties, maatschappelijke opvang, reclassering, justitie en politie.

Tarieven
399,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief *
349,- per persoon (btw-vrij) | Tarief vanaf 2e deelnemer *
349,- per persoon (btw-vrij) | Tarief abonnees Zorg+Welzijn *
Aanmelden

* Acceptatie onder voorbehoud
Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je niet behoort tot de primaire doelgroep (zie website), behouden wij ons het recht om contact op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.
Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd door:

 • SKJ: 4,25 punten

Accreditatie is aangevraagd bij het Registerplein. Vul jouw relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Het Congres Huiselijk Geweld staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Voordelen van het online volgen van het congres Huiselijk Geweld

 • Je ontvangt een congrespakket thuis
 • Je volgt het congres veilig en op afstand vanuit huis en je hebt geen reistijd
 • Je kunt netwerken met andere deelnemers via de NetworkApp
 • Je hebt de mogelijkheid om ervaringen te delen via de live chat
 • Je ontvangt accreditatiepunten als je het congres de gehele dag live volgt
 • Je hebt diverse momenten voor interactie met de sprekers

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Esther Sterling
M: 06 27 18 94 44
E: esther.sterling@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)

Joanne Bijleveld
T: 06 129 647 98
E: joanne.bijleveld@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Lindy Broekmans
T: 010 760 73 21
E: lindy@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij 50,- p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf 950,- p.p. bedragen de administratiekosten 250,- p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan 125,- p.p. bedragen de administratiekosten 35,- p.p. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.