Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boek ‘Gestoord’ maakt psychiatrie bekend bij jongeren

Waarom willen mensen zoveel afvallen dat hun botten uitsteken? Waarom zijn mensen zo ongelukkig dat ze niet meer willen leven? Hoe komt het dat sommige mensen stemmen horen? Vooral jongeren weten vaak niet wat psychische problemen zijn en vinden mensen met deze problemen maar raar of irritant. Ggz Informatiepunt Leiden ontwikkelde daarom speciaal voor deze groep het boekje ‘Gestoord’.
Boek ‘Gestoord’ maakt psychiatrie bekend bij jongeren

Door Alexandra Sweers – De voorlichting over psychische stoornissen is vooral gericht op volwassenen, terwijl jongeren er zelf of in hun omgeving ook mee te maken krijgen, legt Marline Brink uit. Ze is als ervaringsdeskundige aangesloten bij het informatiepunt een geeft voorlichting aan jongeren. ‘Er bestaat voor jongeren nauwelijks voorlichtingsmateriaal over psychische aandoeningen. Ook zij hebben behoefte aan serieuze informatie, maar die moet op een luchtige en begrijpelijke manier gebracht worden.’

Autistisch
In het boekje ‘Gestoord’ staan (strip)verhalen van Herman die dingen ziet die er niet zijn en Lieke die met pillen een einde aan haar leven wil maken. De autistische Fouad die het liefst alleen is. Manon die zichzelf uithongert en Irma’s moeder praat in zichzelf. Allemaal situaties waarbij je niet meteen aan mensen ziet dat er iets aan de hand is.

‘En dat maakt het lastig om er mee om te gaan’, zegt Brink. ‘Iedereen weet dat wanneer je een been breekt, er gips omheen moet. Maar hoe weet je dat iemand een psychisch probleem heeft? En wat is daaraan te doen? Het is belangrijk om dat uit te leggen en dit onderwerp bespreekbaar te maken. Want er rust nog steeds een taboe op.’

Suïcide
Brink heeft zelf ervaren dat jongeren een verkeerd beeld hebben van mensen met deze problemen. Zelf heeft ze te maken gehad met seksueel misbruik, suïcide en eetstoornissen. ‘Tijdens voorlichtingen zijn jongeren verbaasd dat je dat helemaal niet aan mij ziet. Ze verwachten een verlegen, schichtig, niet modieus type. Terwijl ik dat helemaal niet ben.’ Er is ook altijd nog een gezond stuk bij mensen met psychische problemen, en dat wordt ook uitgelegd in het boek, aldus de ervaringsdeskundige.

Bang
Naast de persoonlijke verhalen in het boek, wordt in korte artikelen uitgelegd wat bijvoorbeeld wanen en psychoses zijn. Waar psychische problemen vandaan komen en hoe je omgaat met mensen die deze problemen hebben. In plaats van hen uit te lachen of bang te worden, kun je in ieder geval proberen ze te begrijpen, stelt een van de auteurs.

Meer openheid moet er ook voor zorgen dat er op tijd hulp is, zegt Brink. ‘Iedereen is wel eens down, maar soms wordt te snel gezegd: ‘Dat hoort bij de puberteit en dat gaat wel over.’

Week

GGZ Informatiepunt Leiden heeft het boekje eerst regionaal uitgegeven. Wegens de grote belangstelling is het toe aan de tweede druk en vanaf 30 maart landelijk in de boekhandel te verkrijgen (ISBN: 978 90 477020 16). Deze week is de week van de psychiatrie met als thema ‘Een ervaring rijker?!’. Over de betekenis van het ervaren van psychische problemen. Landelijke en regionale cliëntenorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang geven in het hele land voorlichting.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Beeld: GGZ Informatiepunt Leiden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.