Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Column: Niet meehuilen met relschoppers

Zat ik lekker met het bord op schoot een item over jongeren in de Schilderswijk te kijken, toen een jongerenambassadeur uit Den Haag uitlegde waarom jongeren daar voor zoveel overlast zorgen. Zelf zou ik het criminaliteit noemen, maar goed. Het fragment heb ik twee keer bekeken, omdat ik dacht dat het een interview uit de jaren '80 of '90 betrof. Maar nee, het interview was die dag opgenomen. Het gedrag van de reljeugd werd min of meer verdedigd.
Foto: William Miero

‘Het probleem is duidelijk’, zegt de ambassadeur. ‘Als je jongeren wegjaagt uit Scheveningen en nauwelijks zwembaden opent, dan krijg je dit.’ Is er misschien een reden waarom bepaalde groepen jongeren weg zijn gestuurd van het strand?, vroeg ik me af. Zou het zo kunnen zijn dat zij zich daar ook niet konden gedragen? Later zei hij weer dat jongeren niet naar het strand gaan, omdat als twee gekleurde jongeren naar Scheveningen gaan, dat als verdacht wordt gezien. Als ik naar Scheveningen ga, zie ik daar veel jongeren met verschillende kleuren genieten en zich wél gedragen. Wat de zwembaden betreft: hoeveel overlast veroorzaakten bepaalde groepen in de zwembaden toen die wel open waren? Er zijn zwembaden waar extra beveiliging werd ingehuurd. Probeer objectief te blijven als jongerenwerker.

‘Vrijbrief’

Een jeugdwerker uit dezelfde wijk heeft ook een soort van begrip voor de criminele activiteiten van een deel van de jeugd. Hij neemt het woord ‘vrijbrief’ in de mond. ‘Er wordt te weinig georganiseerd,’ zei hij. Kan dat ook misschien aan corona liggen? Veel groepsactiviteiten zijn geannuleerd. Daarbij hebben jongeren het nieuwe buurthuis en een container met sport- en spelmateriaal in de Schilderswijk vernield. Als je dan zo graag meer te doen wilt hebben, waarom zou je dan die accommodaties vernielen? Er is te weinig te doen. Er wordt te weinig georganiseerd. Discriminatie. Het standaard riedeltje. Alles werd gezegd om vooral in de gratie bij de reljeugd te blijven. Hoeveel je ook organiseert, het excuus voor rellen zal altijd zijn dat er niks te doen is.

Bullshit argument

Verveling is een bullshit argument. In wijken als de Haagse Schilderswijk en het Utrechtse Kanaleneiland lopen genoeg jongerenwerkers die je willen ondersteunen bij het organiseren van een activiteit die past binnen de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast zijn er voldoende sportveldjes waar je zelf wat kan organiseren.

Een deel wil gewoon rellen

Een deel van de reljeugd wil gewoon rellen. Status verhogen, krachten meten, meelopen met de leiders, groepsdruk, spanning, grenzen verkennen en verleggen. Belangrijk is dan dat je ook als professional duidelijk grenzen aangeeft. Wat heeft jouw functie anders voor zin? Dat jij alleen maar een doorgeefluik bent van de gevoelens van onvrede bij de jeugd? Dat je alleen maar meehuilt?

Ze gooien niet met waterballonnetjes

De jongeren gooien niet met waterballonetjes naar de politie. Ze plegen ernstige criminele en levensbedreigende activiteiten. Professionals moeten duidelijk maken dat de hersenlozen die dat doen, zware sancties opgelegd zullen krijgen. En dat zij daaraan zullen meewerken. Ze moeten uitleggen dat jongeren die wel een positieve instelling hebben en wel wat willen, altijd bij hen terecht kunnen. De meerderheid van de jeugd gedraagt zich positief, ook al hebben zij het net als iedereen moeilijk in deze tijd.

Grenzen stellen

De jongerenwerker en de jongerenambassadeur in de Schilderswijk geven aan dat het ontbreken van structuur een reden van de ontsporing is. Ik zou zeggen, begin daar zelf mee door grenzen te stellen. Hetzelfde geldt voor twee andere oplossingen die de ambassadeur noemt, namelijk om jongeren zelf meer verantwoordelijkheid te geven en hen meer bij hun wijk te betrekken. Dat is wat een jongerenwerker hoort te doen. Wat we niet moeten doen is pamperen, want daar is niemand mee geholpen.

2 REACTIES

  1. Deze column getuigt weer van dezelfde onwetendheid als waarvan de minister-president vandaag ook weer blijk gaf. Deze vond dat we maar eens de ouders moesten aanspreken! Net als de minister-president gaat de schrijver volstrekt voorbij dat het neo liberale tijdperk een grote groep afgehaakten heeft geproduceerd waar “normale” conditionering geen enkele vat op heeft. Natuurlijk moet je grenzen stellen maar onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat harder straffen niet werkt en mensen alleen maar verder naar de afgrond van de samenleving drijft. Past lekker in de tijdgeest maar vergelding lost niks op. Vergroten van de pakkans en bewezen slimme en effectieve (jeugd) interventies kunnen veel repareren. Dat heeft niks met meehuilen op pamperen te maken. Veel van die interventies werken spijkerhard op de dader in. En ja, vergelding staat daarbij niet voorop. Maar anders dan wat dhr. Wilders vandaag voorstelde (“stuur het leger er op af”) bieden ze veel meer kansen voor zowel de jongeren als de samenleving.
    Paul Kok, criminoloog

    • Met tegen elkaar opbieden en elkaar willen overtreffen in de woordkeuze om het gedrag van deze groepjes jongens af te keuren, schieten we weinig op. Ook de schrijver van deze column doet een duit in het zakje.
      Natuurlijk, als je boven een snackbar woont die bij de relletjes bijna in vlammen opgaat, of als je net die avond de bus wilde nemen, maar het bushokje is er niet meer en de weg er naartoe wordt door 200 jongetjes geblokkeerd, dan is het geen feestelijke aangelegenheid.
      Maar is dit werkelijk van een heel andere orde dan wat – pré-corona – in en rond voetbalstadions zo’n beetje wekelijks aan rellen, vernielingen en vechtpartijen plaatsvindt?
      Ik ben vooral erg geïnteresseerd in wat de “bewezen slimme en effectieve (jeugd) interventies” zijn, waar Paul Kok hierboven naar verwijst. Want daar schieten we wél wat mee op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.