Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Judoles

'Verplicht judoles in opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden', kopte het AD enige weken geleden. De kop van het artikel suggereerde dat NU’91 iedereen adviseert een zelfverdedigingscursus te laten volgen en hiermee al te beginnen tijdens de beroepsopleiding.
Judoles

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Het ligt iets genuanceerder. In toenemende mate staan gezondheidszorgers bloot aan geweld. Cijfers laten een ander beeld zien, maar het feit dat veel verpleegkundigen en verzorgenden niet melden dat zij bedreigd of agressief benaderd worden vertroebelt dit beeld.

Met de VU doet NU’91 daarom een onderzoek naar het voorkomen van dergelijke situaties en samen met de politie worden gezondheidszorgers getraind in de omgang met geweld en agressie. Dat zelfverdediging daarbij kan helpen blijkt uit de vele reacties die NU’91 kreeg na het krantenartikel.

Gezondheidszorgers die zich zekerder voelen, stralen dit uit, zo beweren judoleraren, trainers en coaches. Als psychiatrisch verpleegkundige herinner ik me uit de tijd dat ik zelf in de praktijk werkte de vele scheldpartijen, worstelingen met patiënten en enkele klap en beet. Hoe zelfverzekerd je ook bent, de klap is even hard; dus meld het altijd is mijn boodschap.

Je bent er niet alleen met judolessen. Communicatie, kennis van ziektebeelden en de-escalerende interventies is en zijn net zo belangrijk. En daar moeten beroepsopleidingen en werkgevers zich meer mee bezig houden. Een veilige werkplek is toch heel vanzelfsprekend?

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.