Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Het laatste duwtje

Onrecht bestrijden. Hoe doe je dat? Daar ben ik veel mee bezig. Bij de politieke onderwerpen die ik behandel: de bijstand en asielzaken, zie ik veel onrecht voorbijkomen. Ik zie hoe mensen soms kapot gaan in het systeem. Net dat laatste duwtje krijgen, waardoor ze maandelijks niet meer rond kunnen komen. Of als geworteld kind uitgezet worden naar Afghanistan.
Het laatste duwtje

Dan vermorzelt het systeem het individu en is de redelijkheid weg. In de oppositie vecht ik nu een jaar tegen dit Kabinet. Ik zie een premier die lacht. Die voorzieningen vrolijk uitholt en afschaft, met het excuus dat diegenen die het ‘echt’ nodig hebben, ontzien worden. Je zou er bijna rustig van gaan slapen, als het niet zo’n beroerd excuus was. Het is een tovermiddel, waarbij alle krepeergevallen lijken te verdwijnen.

Ik baal van die retoriek en zal elke kans pakken die ik heb om dat te ontmaskeren. Daarom vocht ik avonden achter elkaar in de Tweede Kamer, ook al is er geen hond die er aandacht voor heeft, tegen de herziening van de bijstandswet. Die het beginsel afschaft in de sociale zekerheid, dat je kinderen niet verantwoordelijk maakt voor de armoede in een gezin. Het regeer- en gedoogakkoord zijn in beton gegoten. Ik maak me inmiddels geen illusies meer.

Het debat over Mauro was het meest frustrerend. Drie maanden ervoor had ik nog met CDA en VVD-Kamerleden gevoetbald voor Mauro. Zij waren eensgezind in hun steun. En dan wordt hij vervolgens opgezadeld met een schijnoplossing, een studievisum. Met droge ogen verdedigd door minister Leers. Ik was boos. Boos over de valse verwachtingen. Boos voor die jongen. Hij mag nog een jaar langer in onzekerheid blijven, om vervolgens hoogstwaarschijnlijk terug naar Angola te moeten. Dan zet je het mes op de strot van Mauro. En zaag je ‘m half door. Door dat zo te zeggen, maakte ik beeldend duidelijk wat Leers in feite deed. Het was helaas opnieuw een vruchteloze poging om beweging te krijgen in de lach van, dit keer, minister Leers.

Tegen onrecht blijf ik mij namelijk verzetten. Boos. Maar zeker ook constructief. Ik heb samen met de ChristenUnie een wetsvoorstel gemaakt voor gewortelde asielkinderen. Ook dat wordt weer ontzettend boksen. Maar uiteindelijk zullen we winnen.

2 REACTIES

 1. dat is taal waar ik van houd sta helemaal achter je. deze naam ga ik onthouden hans spekman en wil graag je berichten blijven volgen. blijf door gaan ik wil helpen ook heel graag zelfs. dus je kan een beroep op me doen. ga door aub eindelijk iemand die wel blijft vasthouden en al die rottigheid en die leugens weg wil werken en voor wol blijven vechtten sta duizenden procenten achter je. heb ontzettend veel respect voor je.
  een fan

 2. Lees alle reacties
 3. Graag willen we hierbij ook aanreiken dat er een andere doelgroep kwetsbaar staat, namelijk de wajonger die vanuit de opname terug keert naar de maatschappij waarin hij/zij zich niet eerder staande hield. Behalve dat psychiaters als dé oplossing snel grijpen naar medicatie zo nodig een hogere dosis ligt de oorzaak elders.
  Basis informatie:
  Bij opname, verblijf AWBZ-instelling, gaan de radartjes lopen van CIZ en CAK. De Wajonger wordt gekort afhankelijk van het bedrag van het inkomen.
  Voor zover deze opname tijdelijk is, dwz dat dit benoemd werd als zijnde “terugkeer naar de maatschappij” met of zonder verdere begeleiding, rest er een bedrag.
  Gaan we uit van dit doorstroombeleid komt er een moment dat dit ook plaatsvindt. Zelfstandig wonen.
  Mét ambulante diensten, aangeboden vanuit de GGZ.
  Tot nu toe gaat alles positief. Maar dán komt het SYSTEEM;
  De Wet markt-ordening gezondheidszorg (Wmg), heeft via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), de praktijk niet voldoende onder de loep genomen wat betreft het effect op Wajongers die ná de opname weer overgeleverd worden aan diezelfde Maatschappij waar ze zich eerder niet staande hielden.
  De Wajonger en de aangeboden woning:
  Wajonger rekening:
  ivm de eigen bijdrage én korting AWBZ; geen liggende gelden.
  Verhuurder bij contractondertekening eist via de pin voorschot.
  Gas-licht eo maandtermijnen gaan lopen vanaf start huur.
  Belastingdienst: huurtoeslag duurt 8 weken eer deze geregeld is.
  CAK heeft verwerkingstermijn nadat het GGZ de uitschrijving heeft doorgegeven.
  Uitschrijving gaat via datum huurcontract ( adreswijziging) en inschrijving GBA.
  Verplicht uittreksel ( ca 10 euro) ectra kosten voor gekorte wajonger ivm woongeschiedenis.
  Wie dus op de hoogte is, nu ook wel zwart op wit kan lezen hoe de praktijk gaat van de “terugkeer naar de maatschappij, ziet dat de Wajonger, problemen gaat krijgen met de bank.
  En de vaste lasten NIET afgeschreven kunnen worden omdat de AWBZ-CAK de “eigen bijdrage nog toepast .
  In combinatie met de termijn van de afwerkingsperiode huurtoeslag kan zelfs een hulporganisatie bij de Geachte dames en heren van Belastingdienst-CAK-AWBZ wederom tegen het systeem botsen.
  En hebben automatische systemen van herinneringen, incasso’s en deurwaarders vrij spel eer de Wajonger 1 maand verder is.
  Indien alles volgens de richtlijnen wordt geregeld blijkt tevens nog al te vaak een verkeerde notitie oorzaak te zijn dat welke marktpartij dan ook chaos brent. Zelfs de belastingdienst deed bij een client een duit in het zakje; de punt werd ergens verkeerd gezet dus de wajonger werd op papier miljonair en een beschikking dat de zorg en huurtoeslag niet doorging. Zelf teruggevorderd werd. Opnieuw gaat de 8 weken in om volgens de “richtlijnen” de zaak recht te trekken. Intussen zit dit “geval” bij mensen in huis omdat alle overigen via de automatische incasso hun deel van het inkomen wegsluizen. Tel daar nu de Belastingperikelen bij op en je kan concluderen dat de huur dan wel inging in november 2011 echter de huurder, de Wajonger, tot op heden wél alles betalen moet, zelfs lenen moet om roodstand te voorkomen. Mogelijk werkt dit dan ook weer richting WSNP mits er geen oplossing wordt geboden! Maw zou het zeker de politiek sieren hier aandacht aan te besteden!
  Hopelijk dat er daarna van woongenot gesproken mag worden.
  Dit signaal wordt afgegeven door Steunpunt Minima St. Houvast Heerenveen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.