Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dialoog werkt ook in een plattelandsprovincie

Geboren in Afrika, met een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder, opgegroeid in verschillende landen, gaat het thema diversiteit mij aan het hart. Daarom was ik blij toen ik vorig jaar de vraag kreeg mee te werken aan de Dag van de Dialoog in Drenthe.
Dialoog werkt ook in een plattelandsprovincie

De eerste Dag van de Dialoog in Rotterdam, naar aanleiding van maatschappelijke spanningen na 11 september, bleek een succes. Toch vroeg ik me af of zo’n dag succes zou hebben in een plattelandsprovincie als Drenthe. Het idee van de Dag van de Dialoog is dat mensen met een verschillende achtergrond rond de tafel zitten en praten over een thema. Maar niet iedereen wil met vreemde mensen te praten over de eigen identiteit. Zouden mensen uit Drenthe dit wel leuk vinden?

In 2008 kozen we het thema ‘Wie ben ik?’. De grootste uitdaging was het samenstellen van diverse tafels. Om dat te bereiken was het belangrijk om diversiteit in brede zin te benaderen. Niet alleen autochtoon en allochtoon, maar rijk en arm, hetero en homo, man en vrouw. Allemaal aspecten die we moesten mee nemen om te zorgen voor een boeiend gesprek rond de tafels.

En het lukte! Op 7 november stonden in zes Drentse gemeenten zestien dialoogtafels met in totaal 120 deelnemers. De tafels stonden in Emmen, Assen, Midden-Drenthe, Aa en Hunze, Tynaarlo en Hoogeveen. Ook de locaties waren zeer uiteenlopend: een politiebureau, een boerderij, buurthuizen, een café, een makelaardij, een kerk, een moskee, een cultureel huis, een synagoge en een gemeentehuis. De deelnemers waren net zo divers als de tafels. Een wijkbewoner in gesprek met een boer, een politieman met een leerling of een wethouder met een vluchteling. Alle combinaties waren mogelijk tijdens de eerste Drentse Dag van de Dialoog.

De dialoog blijkt een uitstekende manier om de sociale cohesie in een stad, gemeente of wijk te bevorderen. De verhalen die ik hoorde, maakten op mij een diepe indruk. Mensen durfden zich bloot te geven dankzij de methodiek die we gebruiken. Een gespreksleider die zorgt dat de mensen een dialoog bleven voeren en vooral geen debat. In een dialoog spelen stellingen en argumenten geen rol. In plaats daarvoor komen principes, waarden en normen. In plaats van overtuigen, komt begrijpen. Het is een gesprek tussen mensen waarbij gezocht wordt naar elkaars achtergrond. Er is geen strijd, geen winnaar of verliezer. Het doel is dat mensen elkaar leren kennen, want omgaan met verschillen is lastig maar wel noodzakelijk.

Op vrijdag 6 november 2009 is de tweede Drentse Dag van de Dialoog met een nieuw, prikkelend thema dat iedereen zal raken. Een vaak gestelde en legitieme vraag tijdens de voorbereiding vorig jaar was; wat is het resultaat? Het doel van de dag van de dialoog is de dialoog zelf, want praten helpt!

Irene Taroni (1980) is sinds februari 2008 werkzaam als adviseur bij STAMM CMO Drenthe. De projecten zijn de Dag van de Dialoog, Jeugd in Europa, Allochtone Zelforganisaties, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Impuls-Wijk en Buurtverbetering.

2 REACTIES

  1. Het bestuderen van menselijk gedrag kan op verschillende manieren plaats vinden. Soms kan dat zelfs bijzonder aangenaam zijn.
    Tijdens een aantal cruises met verschillende grote maatschappijen is mij telkens weer opgevallen hoe goed zaken werden georganiseerd en uitgevoerd door een mix van mensen met totaal verschillende culturele achtergronden. Uit werkelijk alle windstreken zijn daar mensen samen aan het werk in een, in ieder geval op het oog, hoge mate van harmonie. Ook de onderlinge betrokkenheid tussen mensen met verschillende culturele achtergronden was opvallend.
    Toen ik binnen de staf vroeg naar de manier van omgaan met verschillen, bleek dat men nadrukkelijk koos voor het accentueren van overeenkomsten. Aan boord was de taal voor een ieder de Engelse taal, het te realiseren doel was het er voor zorgen dat de gasten een onvergetelijke vakantie konden beleven. De bemanning bleef 3 tot 12 maanden aan boord en moest in die tijd in teamverband stevig aanpakken. Daarnaast werd zeer veel aandacht geschonken aan veiligheid op en rond het schip en verantwoord omgaan met het milieu.
    De belangrijkste les die hieruit kan worden geleerd is dat de relatieve simpelheid van het benadrukken van een beperkte set van overeenkomsten kan leiden tot een relatief grote cohesie binnen een multiculturele diversiteit. Aan boord zijn de waarden en normen duidelijk. De consequenties voor de mate van samenwerking en sociale cohesie ook.

  2. Lees alle reacties
  3. Dag Ioerene,
    ik ben vrijwilliger geweest bij de dag van de dialoog inUtrecht en ben betrokken bij scholing van gesprekleiders van straatdialogen in R’dam.
    Ik ben heel beneiuwd welke methode van voeren van dialoog jullie gebruiken in Drenthe, en hoe jullie dialoogtafels samenstellen, deelnemers en gespreksleider werven.
    Hoe jullie gesprekleiders trainen?
    vriendelijke groet joop kools

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.