Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De lange adem

De korte adem van de winst vernietigt de lange adem van de vooruitgang. De wereld van de poenerige protserigheid is failliet. De heren in de hedgefunds, aandeelhouders van de snelle winst en door geld verblinde toezichthouders hebben hun tijd gehad. Het is tijd voor verandering, tijd voor de herwaardering van de samenleving, met de nadruk op samen.
De lange adem

Overal in de wereld zijn er de protesten. Overal in de wereld zijn het de verkeerde mensen die de rekening betalen. Slechts een enkeling van de zelfverrijkers zit waar hij thuishoort: in de cel, zoals Bernard Madoff. Ik ben het zat om naar de excuses te luisteren. ‘Zij deden het ook, dus we hadden geen keuze’, of: ‘De markt vroeg erom’. Ik vind helemaal niks mis met de rijkdom van een selfmade man. Ondernemerschap is goed. Het is het geld verdienen over de rug van de ander, dat me zo tegenstaat.

 Meer dan ooit heb ik de overtuiging dat we deze vorm van zelfverrijking met wortel en tak moeten uitroeien. Ik pleit hier niet voor een gewelddadige oplossing. Ik pleit voor een uiterst vastberaden overheid. Een overheid die het heldere doel heeft de korte adem te beteugelen. Er zijn heel veel knappe koppen die daar graag aan meewerken. Waar een wil is, is een weg, zo heb ik altijd geleerd.

Tegenover de nieuwe kaste van toeschuivers, goedpraters en elkaar afdekkende lieden is een groeiende groep mensen die een onzeker bestaan leidt. Kortdurende banen, lage inkomens, weinig sociale zekerheid en geen politieke stem. Deze groep is de laatste jaren groter en diverser geworden: zij bestaat ook uit miljoenen hoogopgeleide jongeren die geen
baan kunnen vinden of onderbetaald werk verrichten. Denk maar aan de jeugdwerkloosheid in Spanje en Italië. De gevoelde onmacht tegen de chef, de instituties en de anonieme
speculanten kan nu omgezet worden in een positieve kracht.

De occupy-beweging doet een poging. Vanuit de politiek wil ik dat versterken. Op naar de lange adem die een samenleving nodig heeft. Een samenleving waar het welzijn centraal staat. Een samenleving waar mensen weer grip hebben op hun leven. Een samenleving van ons allen.

2 REACTIES

  1. Back to the Basics! De maya`s voorspelden het al en langzaam zien we het aan ons voorbij gaan naarmate het jaar 2012 nadert.
    Een bijzondere beleving als je momenteel op deze aardbol rondloopt en bewust bent van de dingen om je heen die gebeuren en gaan gebeuren.

  2. Lees alle reacties
  3. Natuurlijk moet je het financieringskapitaal aanpakken, banken en financieringsmaatschappijen nationaliseren, zoa;s het oude pvda programma van 1977. Het geld moet terug gebracht worden waarvoor het ontwikkeld was, als ruilmiddel. Latair, vroegere topman bij het IMF, je moet de gulden dus niet de euro koppelen aan wat je als land produceerd aan industrie en diensten, om zo zeepbellen te voorkomen, en anderzijds Kropotskin wederzijdse ruil, dus bv Noppes te Amsterdam
    Maar de pvda moet dse hand in eigen boezem steken; de directeuren van woonningbouwverenigingen, instellingen in de gezondheidszorg enz, zijn vaak pvda die ver boven de Balkenendenorm worden betaald. De mars door de instituties is gelukt en hun idealen zijn aan de wilgen gehangen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.