Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Als je interesse toont, ga je samen bloeien’

Hoe kan je niet-westerse jongeren met een beperking interesseren voor kunstcursussen? En hoe kan je ondersteuning blijven bieden aan moeders van diezelfde kinderen met een beperking? Simpel, Leila Badaou en Tanja van Dijk werken samen.
Leila Badaou (links) en Tanja van Dijk © Jitske Schols

Leila Badaou en Tanja van Dijk zetten zich op verschillende manieren in voor kinderen en jongeren met een beperking. Tanja ontwikkelt met stichting Tamino een aanbod van kunst- en cultuureducatie voor deze doelgroep. Leila biedt met Moedernetwerk ondersteuning aan niet-westerse moeders van kinderen met een beperking in Amsterdam Nieuw-West.

Dankzij hun samenwerking maken ze niet alleen gebruik van elkaars netwerk, ook is Moedernetwerk geprofessionaliseerd en komen steeds meer kinderen met een migratieachtergrond met kunsteducatie in aanraking.

Hoe zijn jullie op elkaars pad gekomen?

Tanja: ‘Ik wilde kijken hoe we migranten- ouders en -jongeren zouden kunnen bereiken en interesseren voor “Kunst Helden”, kunstcursussen die Tamino aanbiedt in Amsterdam voor jongeren met een beperking. Toen ik via een ouder over het bestaan van Moedernetwerk hoorde, zag ik kansen om via hen in contact te komen met die moeders en kinderen. Dus ik stuurde Leila een mail en belde haar later op, maar ze hield de boot een beetje af. Ik begreep niet zo goed waarom.’

Leila: ‘Ik twijfelde in die periode of ik wel door wilde gaan met Moedernetwerk, omdat de gemeente steeds heel moeilijk deed over subsidies. Dat kostte mij veel energie. Bovendien had ik het toen privé heel zwaar, ik was gescheiden en had geen baan en geen huis meer. Er was heel veel gedoe.’

Waardoor sloeg de toch vonk over?

Leila: ‘Ik nodigde Tanja uit om mee te gaan naar een bijeenkomst voor informele organisaties die aansluiting zoeken bij het formele circuit.’

Tanja: ‘Ik was nieuwsgierig en ging mee. Wat ik me herinner, is dat alle formele organisaties vooral goedbedoelde tips en adviezen hadden voor Moedernetwerk, maar dat ze daar niets mee opschoten. Die hele gang van zaken gaf mij het zetje om met Leila mee te gaan naar het stadsdeel, want ik was benieuwd waarom Moedernetwerk geen voet aan de grond kreeg bij het stadsdeel Nieuw West.’

Leila: ‘Achteraf gezien kwam Tanja precies op het goede moment. Ze heeft me uit de put getrokken. In het begin ging het Tanja vooral om wat Moedernetwerk voor Tamino kon betekenen. Pas toen ze haar belang losliet en écht interesse kreeg in Moedernetwerk, en zag wat wij nodig hadden, ging ik me andersom ook meer interesseren voor Tanja en de activiteiten van Tamino. Als je interesse toont, ga je samen bloeien.’

Dit is het eerste deel van een langer artikel in
Zorg+Welzijn Magazine. Het volledige artikel lezen en/of het magazine zes keer per jaar ontvangen? Word dan abonnee!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.