Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Allochtone vrouw werkt minder door gezondheidsproblemen

Dat Turkse en Marokkaanse vrouwen relatief weinig werken, komt voor een belangrijk deel doordat ze vaker gezondheidsproblemen hebben. Om de arbeidsdeelname van deze groep te bevorderen, zou de overheid hier dus ook aandacht aan moeten besteden.
Allochtone vrouw werkt minder door gezondheidsproblemen

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag verschenen rapport over de gezondheid en arbeidsdeelname van allochtone vrouwen. Daarbij heeft het gebruik gemaakt van al bestaande gegevens van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar heeft het ook gesprekken gevoerd met vrouwen van buitenlandse afkomst en artsen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had om de studie gevraagd.

Minder

Allochtone vrouwen werken minder vaak dan autochtone dames. Van die laatste groep heeft 72 procent een baan van minstens een uur per week. Onder hun Turkse (50 procent) en Marokkaanse (45 procent) seksegenoten is dat aanzienlijk minder. Van de Surinaamse vrouwen werkt 68 procent.

Slecht

Volgens het SCP komt de lage arbeidsdeelname van Marokkaanse en Turkse vrouwen onder meer doordat zij hun eigen gezondheid relatief vaak als slecht ervaren. Dat is het geval bij 12 procent van de Turkse en 9 procent van de Marokkaanse dames. Bij Surinaamse vrouwen is dat 6 procent.

Steun

Overigens zijn er volgens het SCP nog meer oorzaken voor de lage arbeidsdeelname van allochtone vrouwen. Daaronder zijn hun relatief lage opleidingsniveau en een gebrek aan steun uit hun omgeving.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.