Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo verbaasd over tevredenheid werknemers

Abvakabo FNV is verbaasd over de spectaculaire stijging van de tevredenheid van werknemers in de zorg- en welzijnssector. Uit het kwartaalonderzoek van Abvakabo FNV, de Zorgbarometer, komt juist naar voren dat die tevredenheid helemaal niet zo groot is.
Abvakabo verbaasd over tevredenheid werknemers

De resultaten over de tevredenheid onder werknemers zijn afkomstig uit een onderzoek van Integron ‘Medewerkerbeleving in Nederland 2011’. Hierin voeren medewerkers uit de zorg- en welzijnsector de ranglijst aan met een rapportcijfer van 7,4. Meer plezier in het werk blijkt de belangrijkste oorzaak van de stijging onder zorg- en welzijnmedewerkers. Maar het onderzoek van Abvakabo laat hele andere resultaten zien, bijvoorbeeld dat 32 procent niet tevreden is over de zorg die hij kan leveren. 50 procent geeft aan dat er op zijn afdeling niet voldoende medewerkers aanwezig zijn. Dit komt uit de Zorgbarometer van het tweede kwartaal van 2011 en deze werd gehouden onder ruim 1100 medewerkers.

Onervaren collega’s
Ruim 2000 medewerkers deden mee aan de Zorgbarometer van het eerste kwartaal van dit jaar. Hieruit blijkt dat een kwart aan regelmatig diensten draait met te weinig of met onervaren of onvoldoende opgeleide collega’s. Bij een derde van de medewerkers komt het vaak of altijd voor dat hun rooster door ziekteverzuim op de afdeling verandert. En voor een op de vier medewerkers is het heel slecht mogelijk om op het gewenste moment vakantiedagen op te nemen.

Leidinggevenden
Abvakabo FNV noemt het wel opvallend dat het onderzoek van Integron aantoont dat er ‘verbeterpunten’ zijn rond leidinggevenden. Dit heeft de vakbond eerder ook geconstateerd. Het betreft bijvoorbeeld vertrouwen in de eerlijkheid en de toegankelijkheid van direct leidinggevenden. De bond vindt verder dat er nog veel te verbeteren valt op het gebied van opleidingsbeleid, carrièremogelijkheden, combineren werk-privé en vergroten professionele ruimte/vakmanschap.

Groei
Volgens Abvakabo FNV kan de hogere tevredenheid naar aanleiding van het medewerkerbelevingsonderzoek van Integron te maken hebben met de verandering van de economische groei. Net zoals de instroom in zorgopleidingen in deze onzekere tijden ook weer is toegenomen, zou het kunnen dat om dezelfde reden de tevredenheid over het werken in met name de zorg ook toeneemt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Zorgportaal / Foto ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.