Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Hoe meld je bij vermoeden van mensenhandel?

‘Het zou je dochter kunnen zijn.’ Onder die titel begint Meld Misdaad Anoniem een campagne tegen loverboys en andere vormen van mensenhandel. De campagne is speciaal gericht op hulpverleners, die vaak met slachtoffers in contact zijn of komen.
loverboys
hulpverleners kunnen signalen herkennen van slachtoffers die in de greep van een loverboy komen. - Foto: Fotolia
Slachtoffers zullen zelf niet snel een melding doen als ze de mensenhandel in worden getrokken. Daarom zijn getuigen belangrijk. Vaak zijn jeugdhulpverleners, professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking en zorgverleners getuige van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Uit eerdere campagnes tegen loverboys blijkt dat zij vaak wel willen melden, maar niet altijd weten wat ze moeten melden of waar ze op moeten letten. Of in een vertrouwensdilemma komen tegenover hun cliënt.

Prostitutie

 De vorige campagne in 2015 leverde een recordaantal meldingen op over misstanden in de prostitutie. Er werd 33 keer werd melding gedaan over minderjarigen. Mensen zijn aan de hand van meldingen ook opgepakt. Zo is recent celstraf geëist tegen drie mannen wegens seksuele uitbuiting van twee zusjes van 16 en 17 jaar.

Signaleren

 De campagne ‘Het zou je dochter kunnen zijn’ richt zich vooral op hulpverleners die signalen kunnen herkennen van slachtoffers die in de greep van een loverboy komen. Hoe weet je dat een meisje wordt gedwongen tot ongewenst seksueel gedrag? Wat doe je bijvoorbeeld als een meisje vaker de Spoedeisende Hulp bezoekt in verband met zwangerschap, een SOA of verwondingen? Op de website van meldmisdaadanoniem.nl lees je waar je op moet letten.

Slachtoffers van loverboys worden steeds jonger, dat zegt Anke van Dijke van Fier Fryslân. Twaalfjarigen zijn geen uitzondering meer. Loverboys gaan bovendien veel sneller te werk. Lees meer>>

Melden

 Professionals kunnen slachtoffers melden door te bellen met een ervaren medewerker van M. (meldmisdaadanoniem). Die is getraind om de anonimiteit van de hupverlener te waarborgen. Die medewerker toetst zorgvuldig of de melding geen negatieve gevolgen heeft. Informatie die naar de hulpverlener te herleiden is, komt niet in de melding terecht. Bij twijfel is het ook mogelijk om te bellen voor overleg zonder dat M. iets vastlegt. Melden via tel nr. 0800 – 7000 of via de website: meldmisdaadanoniem.nl

Waar moet je op letten?

Signalen bij minderjarige slachtoffers:
- de jongere is beïnvloedbaar en heeft weinig vertrouwen
- lijkt geïndoctrineerd
- zondert zichzelf af
- vertoont seksueel overschrijdend gedrag – sexting
- heeft fysieke problemen of bezoekt vaak de spoedeisende hulp
- wordt vaak gebeld en geeft ineens veel geld uit
- heeft alleen contact met haar vriend
- verandert sterk qua uiterlijk – borstvergroting, tatoeages

Carolien Stam

Of registreer je om te kunnen reageren.