Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Toezicht op 'homotherapie' verscherpt

Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan extra scherp toezien op zogeheten 'christelijke homotherapie' waarbij homo's en lesbiennes hun seksuele gevoelens leren onderdrukken.
Toezicht op 'homotherapie' verscherpt

Volgens belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het onacceptabel dat een dergelijke behandeling wordt verpakt als een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld een jeugdtrauma, waardoor ze volledig is verzekerd. Dat meldden de instanties dinsdag na berichtgeving in Trouw.

Ziekte
De zorgverzekeraars vinden dat er ook een rol is weggelegd voor het College voor Zorgverzekeringen om de therapie, die veelal door orthodox-christelijke organisaties wordt aangeboden, stevig tegen het licht te houden. Niet alleen orthodoxe-christenen denken dat homoseksualiteit valt te genezen. Ook in het jodendom wordt homo zijn vaak gezien als een ziekte. Onder meer opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft een verklaring ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en kan worden genezen, meldde de Volkskrant dinsdag.

Opheldering
Rabbijn Lody van de Kamp, vertegenwoordiger in het Zevenmanschap, de Amsterdamse klankbordgroep om discriminatie te bestrijden, heeft inmiddels om opheldering gevraagd. 'Homoseksualiteit is geen ziekte en hoeft niet te worden genezen', zegt hij. Van de Kamp vindt de ondertekening van de verklaring door opperrabbijn 'niet verstandig' en is het ook niet eens met de verklaring waarin homoseksualiteit als veranderbaar wordt gezien.

Schadelijk
Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam neemt scherp afstand van de verklaring. 'Homo's veranderen in hetero's is echte onzin en schadelijk voor de geestelijke gezondheid,' zegt hij. 'Ook uit wetenschappelijke hoek is er geen enkele onderbouwing dat zogenaamde ‘therapie’ kan werken.'

Bron: ANP / Foto: ANP

Alexandra Sweers

2 reacties

 • no-profile-image

  w.de. zoete

  wat erg. Door dit soort berichten worden Christenen weer in de hoek gezet als mensen die homoseksualiteit als een ziekte zien. Dat is pas grote onzin!

 • no-profile-image

  oewe Schmidt

  Geachte dames en heren
  Wat Erg.Blijkbaar weten sommige mensen nog niet dat wij in 2012 leven.En ik vindt de eeuwig gestrigen mogen met alle plezier zo leven als hun dat goed vinden maar ze moeten de rest niet willen bekeren.

  Mvg

Of registreer je om te kunnen reageren.