Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdmonitor AWBZ: zorgwekkend beeld

Thuiswonende kinderen met ggz-problematiek hebben structurele en professionele hulp en begeleiding nodig. Neem dat weg, en er vallen gaten in het functioneren van zowel kind als gezin. Dat is de conclusie van de Jeugdmonitor AWBZ van het Landelijk Platform GGz.
Jeugdmonitor AWBZ: zorgwekkend beeld

Het toenemend zorgtekort en de bezuinigingen blijken een groot psychisch en maatschappelijk effect te hebben op kinderen met ggz-problematiek en het gezinsleven. Daar werd al langer voor gewaarschuwd, maar het eindrapport ‘Jeugdmonitor AWBZ’ van het Landelijk Platform GGz dat maandag is gepubliceerd, toont dat nu ook aan.

Zelfredzaamheid
Door onvoldoende professionele zorg wordt de zelfredzaamheid van het kind op lange termijn uitgehold. Eén op de drie ouders heeft inmiddels zelf ook psychische en/of fysieke klachten. Een vijfde is bang dat hun kind niet langer thuis kan blijven wonen. Een ander ongewenst gevolg van de zorgverschraling is dat 40 procent van de ouders noodgedwongen minder is gaan werken, een lagere functie heeft geaccepteerd of helemaal gestopt is met werken.

Landelijk dekkend
Het LPGGz pleit harder dan ooit voor duurzame investeringen. Het hulpaanbod moet professioneel, laagdrempelig en landelijk dekkend zijn. Het platform raadt de toekomstige overheveling van zorgtaken naar gemeenten voorlopig ‘ten stelligste’ af.

Bezuinigingen
De Jeugdmonitor is een online enquête die van april tot half mei 2010 samen met acht cliëntenorganisaties en Per Saldo is gehouden. Doel ervan was om ouders van kinderen met ggz-problematiek te bevragen over onder meer de gevolgen van de recente bezuinigingen in de AWBZ. Consequenties daarvan is dat de toegang tot de functie begeleiding is verscherpt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Landelijk Platform GGz

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.