Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Tbs’er moet eerder verlof krijgen’

‘De tbs zit op slot’, dat stelt Jos Poelmann, bestuurslid GGZ Nederland, in NRC Handelsblad. Tbs-behandelingen duren steeds langer, mede omdat behandelaars voorzichtiger zijn geworden met verlof. Door algemene verlofregels op te stellen, kan de behandeling korter, aldus Poelman.
‘Tbs’er moet eerder verlof krijgen’

Door misstappen van tbs’ers in het verleden, zijn hulpverleners voorzichtiger geworden in het verlenen van verlof. Tbs’ers mogen steeds later in de behandeling pas op verlof. Daardoor is de gemiddelde behandelduur in tien jaar opgelopen van 4,5 naar 8 jaar. En dat stijgt verder, aldus het dagblad.

Onzeker
Steeds meer verdachten proberen nu te voorkomen dat ze tbs opgelegd krijgen door niet mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Ze vinden de uitkomst van tbs te onzeker. De vertraging van de behandeling ontstaat mede door het ontbreken van normen voor het verlenen van verlof, weet Poelmann, ook bestuursvoorzitter van de Pompe Stichting, met onder meer een tbs-kliniek in Nijmegen.

Verlofprognose
Poelmann pleit voor het opstellen van algemene regels. Hulpverleners kunnen volgens hem een ‘verlofprognose’ geven aan de rechter, de advocaat en de tbs’er. Beoogd wordt een indicatie van wanneer de tbs’er op begeleid en onbegeleid verlof mag. Als een behandeling niet aanslaat, mag er van zo’n prognose worden afgewezen. Volgens hem ontstaat zo meer duidelijkheid over het verloop van de behandeling.

Terugkeer
Het doel van tbs is terugkeer in de samenleving, op een zo veilig mogelijke manier. ‘Dat kan nu eenmaal niet zonder verloven’, zegt Poelmann. Elk jaar wordt ongeveer 50.000 keer verlof verleend, meldt de NRC. Het totale aantal verloven is volgens het bestuurslid niet afgenomen, maar de verloven vinden wel later plaats en zijn vaker begeleid.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: NRC Handelsblad/Foto: ANP/Koen Suyk

Alexandra Sweers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Atte Houtsma

    Het is de vraag of je TBS wel terug moet laten komen in de samenleving, niets voor niets gaan er dingen verkeerd, ik denk dat levenslang voor die groep een goede optie is zeker voor pedofielen.

Of registreer je om te kunnen reageren.