Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Diagnose schizofrenie is stigmatiserend'

Een grote meerderheid (81 procent) van de Nederlandse psychiaters vindt dat de diagnose schizofrenie een zwaar stigma drukt op patiënten. Dat blijkt uit een online enquête van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en het vakblad Psy.
'Diagnose schizofrenie is stigmatiserend'

Schizofrenie is een ondeugdelijk ziektebeeld. Het is verwarrend en inadequaat, en het drukt een zwaar stigma op patiënten. Dat vindt de overgrote meerderheid van de psychiaters, ggz-medewerkers en patiënten. Ongeveer de helft van de respondenten onderschrijft dat patiënten op grond van de diagnose door de omgeving als gek en ongeneeslijk ziek worden beschouwd. Een derde stelt dat patiënten zelf de diagnose als een doemscenario ervaren.

Afschaffen
Bijna de helft van de psychiaters (45%) vindt dat de term schizofrenie moet worden afgeschaft. Een kleine meerderheid is voor handhaving van de naam. Vooral oudere psychiaters zijn voor afschaffing van de term. De belangrijkste reden om de naam schizofrenie niet te laten vallen, is de internationale betekenis ervan.

Discussie
De diagnose schizofrenie bestaat ruim honderd jaar. De laatste jaren laait de discussie op over de houdbaarheid van dit ziektebeeld. Onlangs zijn twee nieuwe namen opgeworpen ter vervanging van de term: ‘vertekend waarnemingssyndroom’ en ‘disfunctioneel perceptiesyndroom’. In de ogen van psychiaters zijn dit gelijkwaardige alternatieven. De helft van hen is voorstander van naamsverandering. Onder andere beroepsgroepen in de ggz gaat het om 63 procent en van de patiënten is zelfs 64 procent ervoor een andere benaming te kiezen.

De online enquête van de Nederlandse Vereniging VvP en Psy is uitgevoerd door Teraknowledge onder 489 psychiaters, 567 ggz-medewerkers en 37 patiënten. Het complete onderzoek over de diagnose en de term schizofrenie staat op de website van Psy.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Psy/ANP Foto: Lex van Lieshout/ANP

122074

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Emmelie

    Ik ben blij met de andere twee benamingen. Mijn zoon heeft het vertekend waarnemings syndroom En schrizofrenie is te zwaar beladen

Of registreer je om te kunnen reageren.