Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkstraf verzorgster voor dood gehandicapte

De 18-jarige verzorgster P.K. uit Breda is schuldig aan de dood van een 31-jarige meervoudig gehandicapte vrouw die zij in bad deed. Dat bleek donderdag 6 april uit het vonnis van de rechtbank in Breda. Die veroordeelde de verzorgster tot honderd uur werkstraf. Het Openbaar Ministerie had 140 uur geëist.

Volgens de rechtbank heeft de verpleegkundige onzorgvuldig gehandeld en heeft ze de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd. Het slachtoffer bezweek aan de brandwonden die ze had opgelopen in het te hete bad. Ze werd verzorgd in een woning van stichting Sovak voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten in Terheijden. P.K. was in opleiding voor het diploma Gehandicaptenzorg, maar ze had de bevoegdheid om het slachtoffer in bad te doen.

Op 10 augustus vorig jaar had K. wat tijd over en wilde ze aan een collega laten zien hoe je de gehandicapte in bad moest doen. Ze vergat de thermostaat te controleren en ook voelde ze niet hoe heet het water was voor ze de patiënte in bad liet zakken. Door het schuim in het bad kon ook bijna geen damp worden waargenomen blijkt achteraf.

Normaal stond de thermostaat op 38 graden, maar die avond op 72 graden. Het lichaamsoppervlak van Bianca raakte voor 47 procent verbrand. K’s collega wordt niet vervolgd omdat zij maar een bijrol had. P.K. heeft haar opleiding in januari afgerond en werkt nog steeds bij Sovak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.