Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: Stel Haagse verpleeghuizen onder curatele

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) moet de Haagse verpleeghuisketen HWW Zorg (Haagse Wijk- en Woonzorg) onder curatele stellen. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Renske Leijten.
SP: Stel Haagse verpleeghuizen onder curatele

Volgens haar slaagt het concern er onvoldoende in de problemen op te lossen. Ze vindt dat de staatssecretaris een puinruimer moet benoemen die orde op zaken stelt.

Intimideren

Het zorgconcern, dat zeven verpleeghuizen in Den Haag exploiteert, verkeert al langer in problemen. Op diverse locaties werden ernstige tekortkomingen geconstateerd. Zo werden begin 2010 vijf medewerkers ontslagen omdat ze (demente) bewoners uitscholden en intimideerden. Tientallen andere personeelsleden kregen een officiële waarschuwing.

Raam
Ramen en deuren bleken op diverse vestigingen een aantal keer niet op slot te zitten waardoor zeker één demente bejaarde op het dak terecht kwam. De persoon bleef ongedeerd. Maar eerder overleed een andere bewoner wel nadat die via een raam was ontsnapt.

Beterschap
De Inspectie voor de Gezondheidszorg ging een aantal huizen van HWW nauwlettend volgen en de instelling beloofde beterschap. Toch moest de inspectie in november vorig jaar opnieuw ingrijpen. Eén vestiging, in de Haagse Houtwijk, werd onder verscherpt toezicht gesteld. Het schortte er aan beleid om veilig medicijnen toe te dienen, te voorkomen dat mensen vallen, en niet onnodig worden vastgebonden als ze onrustig zijn.

Werklvoer
Volgens de SP is het tijd te stoppen met pappen en nathouden. ‘Je kunt verbeterplan op verbeterplan stapelen’, zegt Kamerlid Renske Leijten, ‘maar op den duur houdt dat op’. Ze noemt het vooral kwalijk dat een topman, kort geleden aangetrokken op orde op zaken te stellen, alweer vertrekt. ‘De mensen van de werkvloer zien steeds maar nieuwe managers komen, die de patiënten niet eens kennen, en niet snappen wat het personeel dagelijks doet. Daarbij komen er steeds meer flexwerkers die ook van niets weten.’

Leijten denkt dat er, met name in de grote steden, meer verpleeghuizen zijn die kampen met soortgelijke problemen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.