Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prostitutiecentrum groeit uit zijn jasje

Steeds meer prostituees weten de weg te vinden naar het prostitutie- en gezondheidscentrum P&G292. Bij de instelling in de binnenstad van Amsterdam, niet ver van de Wallen, laten ongeveer duizend sekswerkers zich jaarlijks testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dat is vijf keer zoveel dan een paar jaar geleden, toen prostituees nog door de hulpverleners op hun werkplek werden onderzocht.
Prostitutiecentrum groeit uit zijn jasje

Het hulpcentrum aan de Nieuwezijds Voorburgwal heeft zich sinds de oprichting in april 2008 flink ontwikkeld. ‘We beginnen langzaam uit ons jasje te groeien’, zegt Mariska van Huissteden, vertrouwensvrouw en coördinator van P&G292. Het duurde volgens haar wel even voordat de dames van lichte zeden de eerste stap durfden te zetten. ‘Maar als er een schaap over de dam is, volgen er meer.’

Maatschappelijke hulp
Inmiddels weten ook mannelijke sekswerkers het steunpunt te vinden. Voor hen is tweemaal per week een apart spreekuur in het leven geroepen. Volgens Van Huissteden is deze groep erg lastig te bereiken. ‘Ze staan niet achter de ramen en steeds minder in clubs, dus we moeten ze veelal via internet benaderen.’ De mannen komen vooral voor gezondheidscontroles of vaccinaties tegen hepatitis A of B, maar informeren ook steeds vaker naar maatschappelijke hulp of het cursusaanbod van het centrum.

Abortus

Daarnaast is er sinds een aantal maanden het zogeheten spreekuur seksuele gezondheid, vertelt Marianne Craanen, sociaal verpleegkundige van de GGD. ‘We zien best veel problemen met ongewenste zwangerschappen bij raamprostituees. We helpen ze aan een abortusverwijzing, geven voorlichting over anticonceptie en schrijven het ook voor.’ Veel vrouwen gebruiken geen anticonceptie, weet de verpleegkundige. ‘Ze hebben er vooroordelen over, bijvoorbeeld dat ze er dik van worden of extra haargroei door krijgen.’

Anticonceptie

De hulpverleensters zien dan ook geregeld prostituees met een dikke buik achter het raam staan. ‘Meestal zijn ze dan nog maar drie of vier maanden. Het valt anderen amper op, maar ons wel. Exploitanten letten er tegenwoordig ook meer op. Ze verhuren bijvoorbeeld geen ramen meer aan hoogzwangere vrouwen’, aldus Van Huissteden. ‘Dat gebeurde in het verleden wel.’ Inmiddels weten de medewerkers van P&G292 steeds meer prostituees ervan te overtuigen anticonceptie te gebruiken. ‘Ze vertellen dat ook weer aan elkaar door, dat is de beste reclame’, aldus Craanen.

Cursussen
Behalve voor soa-onderzoek of het spreekuur seksuele gezondheid, kunnen prostituees bij het centrum ook terecht voor maatschappelijke hulp of diverse cursussen, zoals Nederlands, computerles of zelfverdediging. Daarnaast gaan de medewerkers van het hulpcentrum twee tot drie keer per week naar de raamprostituees of clubs toe voor voorlichting of onderzoek.

Betrouwbaar
De hulpverleensters hopen uiteindelijk zoveel mogelijk prostituees te bereiken. Volgens schattingen werken er in Amsterdam zes- tot zevenduizend. Echt betrouwbaar is dat getal niet, weet Van Huissteden. ‘Het zijn er altijd meer dan we denken.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.