Zorg+Welzijn magazine nr. 4, 2023

    Het thema deze editie is mantelzorg. Iedereen doet er vroeg of laat een beroep op. Vijf miljoen Nederlanders mogen zich mantelzorger noemen. In de Kennistoets komt het beroepsgeheim aan de orde en op de cover prijkt Johnny Manuhutu, frontman van de populaire band Massada. Hij vertelt over zijn lastige jeugd. Verder kijken we mee met Ekram Badouri die ex-gedetineerden bijstaat.

    ZO KAN HET OOK ‘Als ik kan helpen dan doe ik dat’

    Onder de door haar dochter bedachte geuzennaam Glamma (Glamorous Grandma) helpt de Rotterdamse Celien Anches (58) ouders en kinderen die gebukt gaan onder de gevolgen van armoede.

    COLUMN Wat is jouw verhaal?

    Anna woont sinds een paar jaar bij mij in de buurt. Anna heeft prachtig dik, glanzend haar, sprankelende ogen en een lief gezicht. Anna heeft ook overgewicht, rookt als een ketter en eet graag en veel. Ook al lacht ze veel en speelt ze graag met haar kinderen op straat, ze heeft soms periodes waarin ze heel neerslachtig is. Dan komt ze nauwelijks buiten.

    Zedenrechercheurs schreven een boek over seksueel misbruik: ‘Al helpen we er maar één kind mee’

    Worstel je met een niet leuk geheim? Praten helpt enorm. Dat is de boodschap van het kinderboek Sam en het niet leuke geheim, het debuut van zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaessen.

    COLUMN De overheid zorgt mee

    'Ons steuntrekkertje', noemen haar vader en ik Yaël liefkozend. Ze is net 18 geworden en naar aanleiding van onze aanvraag heeft het UWV vastgesteld dat ze 'geen arbeidsvermogen' heeft.

    DE HOOFDPIJNCLIËNT ‘Spelen de kinderen elke dag buiten?’

    'Ik weet zeker dat we die kinderen over vijf jaar in jeugdzorg gaan tegen- komen', zegt Sophia. 'Of anders komen ze over twintig jaar in de problemen met hun eigen gezin.'

    KIPPENVEL ‘Een rivier van misstanden’

    Nino Hensen werkte in gesloten justitiële instellingen, met taakgestrafte jongeren, als ambulant begeleider, bij de kinderbescherming en in de gesloten jeugdzorg. Nu is hij coördinator hulptrajecten bij het jongerenwerk in Nieuwegein. 'Ik wilde veel ervaring opdoen en overal van proeven.'

    COLUMN Social Media

    Onlangs meldde mijn mobiele telefoon mij dat ik de week ervoor per dag gemiddeld één uur en vijftig minuten met mijn toestel bezig ben geweest. Groot deel social media, vrees ik.

    THEMA De cliënt spreekt ‘Ik vraag mij af wat beter kan in de zorg’

    Viroen Soebedar is al jaren mantelzorger voor zijn moeder. Zijn neef neemt het van hem over als het hem niet uitkomt en hij als hij ergens mee zit bespreekt hij dit met zijn neef. 

    THEMA Feiten & Cijfers

    De zorg die door iemand uit het sociale netwerk gegeven wordt, heet mantelzorg of informele zorg en daaronder valt heel erg veel. Denk bijvoorbeeld aan emotionele steun, huishoudelijk werk, hand- en spandiensten, hulp bij persoonlijke verzorging of administratie, meegaan naar afspraken met artsen en ga zo maar door, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    EDITORIAAL Sociaal werk maakt ons gelukkig

    Als er iets is dat ik de afgelopen maanden geleerd heb, is dat sociaal werk soms ongrijpbaar lijkt.

    WAT WERKT Verschillen overbruggen

    Hoe kan sociaal contact bijdragen aan het overbruggen van verschillen tussen mensen met verschillende religies en culturele achtergronden? En hoe organiseer je dit succesvol? Movisie heeft daar een Wat werkt bij-dossier over. Annemarie van Hinsberg deelt de belangrijkste ingrediënten voor sociaal werkers.

    Jan Smelik, Austerlitz Zorgt: ‘Als de overheid het niet kan, zorgen we zelf voor onze ouderen’

    'De grote kracht achter Austerlitz Zorgt is de enorme sociale cohesie in het dorp.' Aldus Jan Smelik, die aan de wieg stond van deze vaak genoemde vorm van een zorgzame gemeenschap. Hij vertelt erover op het Jaarcongres Wijkteams 2023 dat dinsdag 26 september plaatsvindt in Veenendaal.

    ERVARINGSDESKUNDIGE Kindermishandeling

    Nina Blom (48) werd als kind zwaar mishandeld: haar ouders maakten haar opzettelijk zo ziek dat ze er bijna aan overleed. Nu schrijft ze boeken en geeft ze lezingen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van deze nog vrij onbekende vorm van kindermishandeling: Kindermishandeling door Falsificatie.

    Dit doet de Mantelzorglijn voor mantelzorgers én voor sociaal werkers

    Jaarlijks bellen ruim vijfduizend mensen de Mantelzorglijn. Als er ergens een plek is in Nederland waar helder wordt waar mantelzorgers tegenaan lopen en mee worstelen, dan is het hier wel. Maar ook steeds meer sociaal werkers bellen de Mantelzorglijn. En aangezien uiteindelijk iedereen afhankelijk wordt van mantelzorg, zijn de tips over specifieke casussen meer dan welkom.

    WIJ SAMEN Met een ‘bakkie aandacht’ naar de mantelzorger toe

    'Wacht niet tot de mantelzorger naar jou komt, want dan is het vaak te laat.' Dat is de boodschap van twee ervaren rotten in het vak. Toen hun organisaties gingen samenwerken, ontstond er een nieuwe, succesvolle aanpak.

    THEMA De expert spreekt ‘Mantelzorg is vooral emotioneel zwaar’

    De sociaal werker is nog niet zo in beeld als het gaat om de ondersteuning van mantelzorgers, ziet dr. ir. Rick Kwekkeboom, lector Langdurige zorg en ondersteuning bij de Hogeschool van Amsterdam. Terwijl juist sociaal werkers mensen goed kunnen bijstaan in situaties waarvoor geen kant-en-klare oplossing bestaat.

    MEELOPEN MET ‘Ik werk voortdurend in een grijs gebied’

    De jongste is negentien, de oudste bijna zestig. De diversiteit van 'haar deelnemers' is groot. Maar allemaal hebben ze een tijdje vastgezeten. Ekram Baddouri (42) is ambulant begeleider bij Stichting Exodus Nederland. Fotograaf Bas Losekoot en journalist Jessica Maas kijken een dag mee over haar schouder.

    Johnny Manuhutu, frontman band Massada: ‘Mijn vader bracht de oorlog mee’

    De populaire Molukse band Massada bestaat dit jaar vijftig jaar. Reden voor een fotoboek over de geschiedenis van de band en een jubileumtour. Oude tijden herleven, maar frontman Johnny Manuhutu vertelt dat het allemaal anders had kunnen lopen. Zijn jeugd was geen pretje, met een vader die hem strafte zoals Japanners krijgsgevangenen behandelden. 

    THEMA De professional spreekt ‘Praten, samenwerken en balans vinden’

    Mantelzorg loopt als een rode draad door het leven van Roelie van Guldener. Haar ervaringsdeskundigheid is indrukwekkend. Ze neemt het allemaal mee in haar professionele leven als mantelzorgexpert, coach en trainer in organisaties. 'Een mooie dubbelrol', noemt ze het zelf.

    IN BEELD Zo herdenkt Den Haag

    Meerdere fotografen werkten aan het project Zo herdenkt Den Haag: stilstaan bij het koloniaal en slavernijverleden. Jurriaan Brobbel was een van hen, hij zegt: 'Ik vond het eervol om erbij te mogen zijn.'

    Kennistoets: Beroepsgeheim

    Sociaal werkers en andere hulpverleners worstelen nogal eens met het beroepsgeheim. Juristen geven hen in dit artikel adviezen bij diverse complexe dilemma’s. Zoals: hoe ga je om met je geheimhoudingsplicht als je weet dat er misschien wel een onveilige situatie ontstaat als je blijft zwijgen? En hoe vraag je toestemming aan cliënten die hun informatie waarschijnlijk liever niet delen? Met de Kennistoets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt voor het Registerplein.