Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 17218 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Armoede

‘Als ik niets doe, ben ik medeverantwoordelijk voor kinderarmoede’

Het is haar levenswerk om op te komen voor alle Rotterdamse kinderen die in armoede leven. In haar boek 'Moeder van 40.000 kinderen' vertelt Vanessa Umboh hoe ze dat doet. En welke prijs ze ervoor moest betalen.
Armoede

‘Sociale professionals kunnen beginnen met de blauwe enveloppen te openen’

‘Geef het geld voor de 20 hulpverleners die in een gezin werken direct aan het gezin. Zodat ze geld hebben om boven het bestaansminimum uit te komen. Dat lost een hoop problemen op.’ Die suggestie deed straatdokter Michelle van Tongerloo recent in de media. Dat gaat Annemarieke van Egeraat van Sociaal Werk Nederland wat ver, maar een verandering in het zorgsysteem is nodig: ‘Er moet iemand zijn die de verantwoordelijkheid neemt om de mensen echt te helpen.’
Huiselijk geweld
huiselijk geweld

Hoe maak je patronen bij huiselijk geweld bespreekbaar?

Bij de aanpak van huiselijk geweld is de focus vaak alleen gericht op het stoppen van het acute geweld. Er wordt te weinig gedaan aan het creëren van structurele en emotionele veiligheid, vindt psycholoog Margreet Visser. Ze ontwikkelde een animatie voor hulpverleners om makkelijk in gesprek te gaan over de destructieve patronen in een gezin. 
Wijkteam

Column: Discriminatie in de wijk, waar zijn de sociale professionals?

Discriminatie in wijken komt regelmatig voor. Op grond van afkomst, maar ook op grond van seksuele voorkeur, genderidentiteit en beperking. Het valt Hanneke op dat het in deze zaken vrijwel nooit gaat over de rol van het sociaal werk of andere sociale professionals. Waar zijn de jongerenwerkers? De opbouwwerkers? De professionals van het sociale wijkteam? 'Ik kan mij voorstellen dat zij hierin een verschil kunnen maken, hun rol lijkt echter vrij onzichtbaar.'
Wmo

In Twente wordt Wmo-hulp anders ingericht: wijkverpleegkundigen in de lead

In Twente is een vernieuwende pilot ingezet: bij aanvragen van Wmo-hulp is niet de Wmo-consulent van de gemeente aan zet, maar neemt de wijkverpleegkundige de leiding. Dat is effectiever én draagt bij aan erkenning van de expertise van wijkverpleegkundigen.

Activiteit: IJsje met surprijsje

Activiteit:
Gezelschap
Duur:
0:30-1:00 uur
Onderwerp:
Ontspanning
Armoede

‘Het gesprek over armoede in het gezin is nog best lastig’

Volgend jaar leeft één op de tien kinderen onder de armoedegrens, voorspelt het Centraal Planbureau. Hoe kunnen sociaal werkers de gezinnen in financiële problemen vinden, contact maken en helpen?
Ervaringsdeskundigen

‘Het vak ervaringswerker wordt plat geprofessionaliseerd’

Over de inzet van ervaringsdeskundigheid is geen discussie meer, de vraag is meer hoe. Kwaliteitseisen, professionalisering en de – financiële – waardering van ervaringsdeskundigen is onderwerp van discussie. Het netwerk van de Veerkracht Centrale is gebaseerd op mondeling kennis delen. ‘Iedereen kent weer andere mensen die hun ervaringen en hun kracht ontsluiten.’
Verslaving

Ayahuasca is illegaal maar kan heilzaam zijn: wat zijn de risico’s?

Ayahuasca is een illegaal middel, maar aan de hallucinogene drank worden spectaculaire therapeutische effecten toegedicht. Wat is daar vanuit de wetenschap over bekend? En waar moet je op letten als een cliënt overweegt om een ceremonie bij te wonen?
Jeugdhulp

Praten met kinderen, hoe doe je dat?

Praten met kinderen is iets anders dan ze écht bereiken. Kinderen hebben hun eigen belevingswereld en zijn zeer loyaal aan hun ouders. ‘Vreemden’ komen niet zomaar binnen. Het winnen van vertrouwen en in gesprek komen, vraagt een eigen aanpak.

Filteren

  • Activiteiten

  • Onderwerpen

  • Duur

  • Groepsgrootte

Abonneren