Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is nodig voor goede zorg daklozen?

Er komt een noodfonds waaruit de onverzekerde zorg voor dak- en thuislozen kan worden betaald. De Nederlandse Straatdokters Groep heeft een lijst van 32 maatregelen opgesteld voor toegankelijke zorg: ‘Zet de meest ervaren hulpverleners aan de voorkant’.
dak-en-thuislozen

Daar waar de eerste contacten met dak- en thuislozen worden gelegd – aan de poort – is het handig de meest ervaren hulpverleners in te zetten. Dat schrijft de Nederlandse Straatdokters Groep in een ‘boodschappenlijst’ voor de gemeenten, de politiek en voor hulpinstellingen. Zij hebben op een rij gezet wat er nodig is voor dak- en thuislozen. Minister Schippers kondigde overigens aan op een symposium van de NSG op 28 juni dat ze een noodfonds wilde opzetten voor zorg aan deze groep.

Boodschappen aan zorginstellingen en dienstverleners

  • Geef medewerkers de ruimte om te pionieren. Geef hen altijd rugdekking als soms een verkeerde beoordeling wordt gemaakt. Fouten maken mág.
  • Laat meer gericht en minder uitgebreid registreren
  • Zorg dat u en uw medewerkers altijd de juiste en actuele (ook lokale!) wet- en regelgeving en afspraken kennen
  • Leer een (doel)gerichte hulpvraag stellen aan andere hulpverleners om sociaal kwetsbare burgers beter bij te staan.
  • gebruik de ervaringskennis van cliënten en hun vertegenwoordigers. En geef hen ook die positie in de organisatie.

Dak- en thuislozen hebben geen vast adres, maar vaak ook geen briefadres. Daarom kunnen ze niet in een zorgverzekering. Het kabinet heeft met gemeenten afgesproken dat iedereen een adres krijgt. Lees meer>>

Boodschappen voor gemeenten

  • Sociale wijkteams kunnen expertise in huis halen over verslaving, psychiatrie, verstandelijke beperking en dakloosheid, door samenwerking met de betreffende hulpverleners, zoals de bemoeizorgteams en de straatdokters.
  • Regel een eenvoudige procedure voor een briefadres, zodat dit in alle gemeenten snel en op dezelfde wijze geregeld wordt.
  • Maak breed bekend dat het verlenen van een briefadres geen gevolgen heeft voor de uitkering van de bewoners op het adres
  • Woningverhuurders, hypotheekverstrekkers moeten huur- of hypotheekachterstand van 2 maanden en dreigende uitzetting verplicht melden moet worden aan de gemeente of aan het sociaal wijkteam. Doe dit ook met energieleveranciers.

Boodschappen aan de landelijke politiek

  • Stel een landelijke registratieweek in, waarin alle mensen die werken met (onzichtbare) dak- en thuislozen eenvoudig kunnen registreren wie zij zien, wie zij zijn en wat hun zorgbehoeften zijn (= landelijke sociaal medische monitor).
  • Woningverhuurders en gerechtelijke deurwaarders moeten een (dreigende) huisuitzetting bij wet verplicht melden aan de gemeente, die dit registreert. Zorg voor een afkoelingsperiode, waarin outreachende hulp wordt geboden aan de bewoner.
  • Een meldpunt bij de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) waar sociaal kwetsbare mensen klachten of incidenten in de zorg op een laagdrempelige wijze kunnen melden.
  • Schaf opschorting van de zorgverzekering tijdens detentie af of laat reclassering verplicht heractivering regelen.

Lees de 32 boodschappen van de straatdokters hier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.