Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De menselijke maat terug bij de overheid

SOCIAAL BESTEK - We staan aan de vooravond van een keerpunt. De wal keert het schip van de ideologie van de dikke ik, eigen verantwoordelijkheid, marktwerking, de burger als calculerende fraudeur. In ons eigen sociaal domein wordt herontdekt dat het goede gesprek met de cliënt zorgt voor beter onderling begrip, meer welbevinden bij cliënten/burgers, meer arbeidsvreugde bij de uitvoerende.
Foto: iStock

Samen een realistisch plan maken scoort van alle kanten beter dan afvinken en opleggen. Zie de opbrengsten van de experimenten Participatiewet, benaderingen zoals de FIP-methode (Frequent Intensief Persoonlijk), en de inzet van ervaringsdeskundigheid.

Overheid en burger trekken vaker samen op, of burgers nemen het voortouw nemen en de overheid volgt. Zoals bij burgerinitiatieven in de zorg, bij armoedebestrijding, in de buurten et cetera. Staat allemaal te lezen in Sociaal Bestek. De pandemie, de schuldenindustrie en de ramp met de toeslagenaffaire luiden het einde van een tijdperk in waarbij burger en de overheid tegenover elkaar staan. Dat kan niet anders. Want winnen doe je alleen samen, volgens een bekende Nederlandse filosoof.

In een nieuwe whitepaper met de titel ‘De menselijke maat terug bij d eoverheid, die hier te vinden is, verzamelden we enkele artikelen die gaan over de nieuwe relatie burger-overheid. Vier artikelen gaan over co-creatie, wat dat is en hoe je deze aanpak in praktijk brengt. De ervaringen en inzichten zijn door de Hogeschool Utrecht opgedaan in een Europees project: CoSie. Peters en Broens vertellen over het verbinden van verschillende burgerinitiatieven rond het thema armoede, met als resultaat de oprichting van budgetkringen. Het persoonlijk contact in de bijstand is terug, het oude bijstandsmaatschappelijk werk in een nieuwe jas? Wermers, Bennenbroek en Hollman laten zien hoe deze aanpak werkt. Tenslotte bewijst Hofman dat er wel degelijk zoiets is als the society. Wij vormen tezamen een eco-systeem en moeten het van elkaar hebben. Om met Sa’di te spreken (spreuk op wandkleed United Nations):

Human beings are members of a whole,
In creation of one essence and soul.
If one member is afflicted with pain,
Other members uneasy will remain.
If you have no sympathy for human pain,
The name of human you cannot retain.

Yvette Bommeljé, Redactievoorzitter Sociaal Bestek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.