Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Aanpak laks gedrag in bijstand is lastig’

Het is lastig om iets te doen tegen problemen met gedrag, kleding en taal van mensen in de bijstand. Het kabinet heeft strengere eisen doorgevoerd om laksheid bij bijstandsgerechtigden harder aan te pakken. Maar het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) verwacht niet dat hierdoor vaker sancties worden opgelegd door gemeenten aan mensen in de bijstand die niets doen aan hun gedrag, kleding en taalbeheersing om hun kansen op werk te vergroten.
'Aanpak laks gedrag in bijstand is lastig'

Dat staat in het woensdag gepubliceerde SCP-rapport ‘Verzorgd uit de bijstand’. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) hekelde eerder deze maand nog de cultuur in de bijstand. In zijn ogen denken te veel bijstandontvangers te vrijblijvend over de sollicitatieplicht. Uit onderzoek van zijn ministerie blijkt dat 43 procent van de mensen in de bijstand het vooral belangrijk vindt dat ze ‘zin hebben’ in werk dat wordt aangeboden en wil 49 procent geen lange reistijd.

Conflict

Ook het SCP concludeert dat problemen met gedrag, uiterlijk en taal met enige regelmaat voorkomen. Volgens een ruwe schatting van ondervraagde gemeentelijke begeleiders van mensen in de bijstand kampt 20 tot 40 procent met gebrekkige werknemersvaardigheden, zoals te laat komen, zich niet afmelden en snel in conflict komen. Verder heeft 10 tot 20 procent een onaangepast uiterlijk en 20 tot 30 procent problemen met de Nederlandse taal.

Beperkingen

Volgens de begeleiders kunnen sancties soms helpen, maar in de praktijk straffen gemeenten nauwelijks. Het zou vaak geen zin hebben, omdat problemen de bijstandsontvanger niet altijd zijn aan te rekenen door psychische of fysieke beperkingen. Ook kunnen kortingen op de uitkering anderen raken die er niets aan kunnen doen, omdat bijstandsontvangers gezinnen met kinderen hebben. Verder voelt een deel van de mensen in de bijstand een inhouding toch niet, omdat ze in de schuldhulpverlening zitten en het niet in mindering wordt gebracht op het leefgeld.

Begeleiders kiezen er daarom eerder voor om mensen te stimuleren zich anders te kleden of te gedragen, bijvoorbeeld door een sollicitatietraining, kledingadvies of een re-integratietraject.

Bron: ANP/ANP-Photo/Roos Koole

3 REACTIES

  1. Ik ben het geheel met Sjoerd Visser eens. En Jansje, ga eens praten met mensen die een bijstandsuitkering hebben, zo leuk is dit niet. Natuurlijk weet ik ook wel dat er mensen in de bijstand zitten die zoals voorheen geschreven reageren, maar dat gebeurd toch met elke regeling, voorziening?
    Waarom nu weer de meest kwetsbaren, minst draagkrachtigen zo scherp naar voren gehaald?
    En wat te denken van het vele vrijwilligerswerk dat deze mensen doen? Zeer noodzakelijk en wel erg handig dat zij dit vrijwilligerswerk met zo’n laag inkomen, zonder pensioenopbouw doen, niet waar

  2. Lees alle reacties
  3. Men bezuinigd werk weg en verwacht daarna dat gaten opgevuld worden met mensen in de bijstand, die voor een veel lager inkomen werk moeten verrichten, al dan niet daarvoor geschoold. Dat is een verkapte manier om mensen uit te buiten, en op deze manier experimenteert en mangelt men een grote groep mensen die niet meer aan de bak komen…maar toch elk jaar weer die mallemolen doorgedraaid worden. Als er nou echt normaal betaald werk in overvloed was…kon men handelen. Maar nu er op vele fronten normaal betaald werk tekort is. We bezuinigen trouwens al bijna 40 jaar zodat de overheid meer werk zou creëren en de staatschuld zou verminderen. Die belofte is men nog altijd NIET nagekomen!!! Maar anderen krijgen de schuld. Wie houdt wie nou voor de gek????

  4. Als het lastig laat je het toch gewoon zitten, want het is zo lastig!!zo lijkt het nu maar dat kan toch absoluut niet.
    De werkenden betalen hier wel weer voor.
    En uiteraard de goede moeten weer onder de kwade lijden.Kunnen mensen zich niet aanpassen op wat voor manier zullen er sancties moeten volgen, zeker in deze tijd van bezuinigingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.