Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Zorgmedewerker de dupe van cao-conflict in VVT ‘

Alle 450.000 werknemers in de VVT-sector zijn nu de dupe van een conflict tussen de Abvakabo en de werkgevers. Dat stelt vakbond NU ’91. De werkgeversorganisaties ActiZ en BTN hebben het overleg over de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) woensdag afgebroken. Aanleiding was het voorstel van de Abvakabo FNV.
'Zorgmedewerker de dupe van cao-conflict in VVT '

‘Abvakabo FNV gaf in een eerder overleg op 21 maart aan haar eisen bij te zullen stellen. Zij kwamen woensdag de werkgevers op enkele punten tegemoet, maar volstrekt onvoldoende. De kosten van hun voorstellen, die ruim 11 procent voor een periode van 12 maanden bedragen, zijn irreëel en sluiten niet aan bij de ontwikkelingen in Nederland’, aldus ActiZ. De werkgeversorganisaties hebben berekend dat de totale kosten van het eisenpakket van Abvakabo FNV 1 miljard euro bedraagt voor 12 maanden.

Eisen bijstellen
Verder overleg heeft voor de werkgevers pas zin als Abvakabo FNV haar eisen fors bijstelt, aldus de organisatie. De andere vakbonden (CNV, NU’91 en FBZ) hebben los van de Abvakabo een gezamenlijk voorstel ingediend. De werkgeversorganisaties willen over dit voorstel wel verder onderhandelen, maar willen het liefst met alle vier bonden een cao afsluiten.

Haalbaar

NU’91 is verontwaardigd over het stopzetten van het overleg. ‘Wij hebben samen met met FBZ en CNV een realistische en haalbare inzet gedaan. Voorlopig komt er geen nieuwe cao VVT. Dit is een slechte zaak voor de hele sector. Alle 450.000 werknemers in de sector – zijn nu de dupe van een conflict tussen de Abvakabo en de werkgevers.’

Weigeren

Volgens de FNV is de 11 procent die ActiZ noemt niet onderbouwd. ‘Zorgvuldige berekeningen tonen aan dat de inzet van bonden niet boven de 4 procent uit komt. De werkgevers bleken slechts voor de vorm naar het overleg gekomen. Tot op heden weigeren zij fatsoenlijke onderhandelingen met Abvakabo FNV te voeren.’ Dat de werkgevers wel verder willen onderhandelen met de andere vakbonden, vindt de Abvakabo FNV opmerkelijk. ‘Berekeningen wijzen uit dat de omvang van de inzet van andere bonden qua kosten overeenkomstig is met de inzet van ons.’

Bron: ActiZ/Nu’91/Abvakabo FNV/ANP-Photo

5 REACTIES

 1. Wat een rotbaan voor deze slecht betaalde zwoegers van onze verzorgingsstaat, jaar na jaar worden ze bedankt voor hun inzet zonder ooit echt loon naar werken te krijgen, zelfs een kerstpakket blijkt meer een belediging dan dankbetuiging, het wordt tijd dat ze het juk van onderbetaalde afgooien en echt eisen gaan stellen voor hun menslievende inzet!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik gun iedere medewerker van de thuiszorg een hoger loon. Maar als deze eisen worden ingewilgd dan krijgen clienten en medewerkers de rekening wel weer heel snel gepresenteerd. Want hierdoor gaan de kosten omhoog in een sector waar flink bezuinigd wordt. Dus wordt er eerst weer bezuinigd op het aantal uren zorg bij de client en dan… is er ineens een stuk minder werk voor de medewerkers. We zitten in een vicieuze cirkel die hoe dan ook ten kosten van clienten en personeel gaat.
  Bonden kom met reeele eisen ! Zorg dat de zorg betaalbaar blijft, zodat clienten hun zorg behouden en medewerkers hun baan !

 4. als ik het goed heb hebben deze vakbonden met elkaar dezelfde afspraken gemaakt,maar toen abva kabo 2 medewerkers uit de zorg mee hadden genomen voor het eerste overleg met de werkgevers en deze daarom niet verder wilde praten met de vakbonden,hebben cnv,nu91, en fbz met samen ongeveer 25.000 leden achter de rug van abva kabo met ongeveer 50.000 leden andere eisen in afgezwakte vorm aan de werkgevers op tafel gelegd en volgens mij ook nog zonder hun achterban te raadplegen.
  daar ben je klaar mee met zulke onderhandelaars,en dan nu de zwarte piet neerleggen bij de abva kabo,ze moeten zich schamen ,als ze overal al weer met dikke bonussen in het rond strooien moeten wij in de zorg ook krijgen waar wij recht op hebben ,vooral de thuishulpen die 20% tot 25% van hun loon in hebben moeten leveren om het zelfde werk te blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan.ik wens abva kabo succes met hun onderhandelingen en hoop dat ze hun poot stijf houden.

 5. Gewoon keihard aanpakken die werkgevers, laten ze nu maar eens loon naar werken gaan geven, en daar buiten, van al die extra miljoenen voor meer handen aan het bed heb ik nog nooit wat gemerkt in de verpleeghuis psychogeriatrie, of het moet zijn dat handen van instromers die niet virjwillig voor dit vak kiezen óók worden geteld als ‘handen aan het bed’, maar waar voor het gemak maar bij wordt vergeten dat je er meer tijd aan kwijt bent dan dat het oplevert, (de goeden niet tena gesproken). En schaf dat verdomde vakantiemandje af, want daar zijn we ook mooi mee genaaid!

 6. waar is toch die fanatieke NU”91 gebleven?
  zij verstoren steeds de onderhandelingen die de abvakabo op scherp zetten( kijk maar naar de cao voor de umc-en; ook daar zijn ze veel te zwak en meegaand geweest).
  Het is terecht dat de abvakabo hogere eisen stelt, want het is een veel te zwaar vak op dit moment zowel lichamelijk als psychisch. Ook koopkrachr behoud is voor de economie van belang. Of willen de andere bonden nog hogere salarissen voor de directies??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.