Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorglobby kost jaarlijks een miljard euro’

De belangenlobby van ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen, apothekers en patiënten kosten het ministerie van Volksgezondheid jaarlijks ruim een miljard euro. De zorg telt meer dan driehonderd lobbyclubs, waar ruim zesduizend mensen werken. Dit meldt de Volkskrant op basis van onderzoek van Tony Lamping.
'Zorglobby kost jaarlijks een miljard euro'

Lamping is directeur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hij deed zijn onderzoek voor de Universiteit van Tilburg, om erachter te komen hoe de macht in de zorg is verdeeld. Daartoe hield hij een enquête onder ruim 220 lobbyclubs. Ruim 70 procent deed mee. Volgens Lamping bestaan nergens in de zorg nergens zoveel lobbyclubs als in Nederland.

Ook semi-overheid
De onderzoeker richtte zich niet alleen op beroepsverenigingen, zoals de Orde van Medisch Specialisten, en belangenorganisaties, zoals de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), maar ook op semi-overheidsinstellingen als de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid bepaalt hoe het geld, ruim 60 miljard euro per jaar, in de zorg wordt verdeeld.

Informatie delen
Lampings criterium om de macht van een organisatie te bepalen: een lobbyclub telt pas mee als minimaal drie organisaties vertrouwelijke informatie met deze club delen. Hoe centraler de plek van de club, hoe machtiger. In het centrum van de macht staat volgens Lamping de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die het meest invloedrijk is op onderwerpen als geld, opleidingen en kwaliteit.

NPCF invloedrijk
Branche-organisatie Actiz heeft op het gebied van financiën volgens de criteria van de onderzoeker minder invloed als GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ook invloedrijk zou de Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie zijn, met haar lobby op het gebied van financiën en kwaliteit van de zorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: De Volkskrant

2 REACTIES

  1. Als we praten over bezuinigingen in de zorg, dan is dit nog maar een voorbeeld. Zo zijn er veel meer te zien in het veld van zorg, welzijn.
    Het meest ergerlijke is dat het gevecht om de 60 miljard gaat om belangengroepen, waarbij de zorgvrager buitenspel staat. Het zijn allemaal beroepsorganisaties die hier op draaien. Gewoon terug naar de basis , naar de menselijke maat,, geen allerlei instellingen meer die zich met de meest exotische namen in leven houden als coach, coordinator, of begeleider, intaker etc.,maar gewoon de wijkzuster terug aan de basis samen met de huisarts. Zij vangen meer dan 80% % van de eerstelijns zorgvraag op professionele wijze op waarvan 90% kan worden opgelost. Daarnaast kan die wijkzuster een belangrijke rol spelen op het terrein van welzijn( wmo) en wonen. Tegelijk wordt een bijdrage geleverd aan de sociale cohesie in de buurt of wijk of kern, als uitgegaan wordt van vraagsturing van de zorg en niet als uitgangspunt blijft gelden dat het gaat om aanbod van zorgproducten. Want met dit laatste wordt niet allen innovatioe bedreigd, maar leidt tot de lobby’s om zo veel mogelijk van die 60 mld te pakken te krijgen. Dat denken vanuit de zorgvrager mis ik bij al hetgeen thans geschiedt.

  2. Lees alle reacties
  3. Goh , komt men hier nu pas achter … ??
    Het :
    CIZ
    CAK
    en bovengenoemde koffie en bemoei praatgroepjes .. de zogenaamde tussen ( geld verslindende bobo,s belangenlobby , of hun bij hobby,s )
    kunnen gelijk weg …
    dat is nu overtollig bureaucratie,s geldverspillend moeilijk doen …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.