Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgen over bezuinigingen op wijkverpleegkundigen

Er dreigt een einde te komen aan de inzet van 300 tot 350 wijkverpleegkundigen in het project 'Zichtbare Schakel'. Met dit programma, dat sinds 2009 in zestig gemeenten actief is, verbinden wijkverpleegkundigen preventie, zorg, wonen en welzijn op wijkniveau. Hiermee besparen ze op jaarbasis 18.500 euro per verpleegkundige. Maar uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN blijkt dat veel gemeenten dit project na 1 januari niet gaan voortzetten.
Zorgen over bezuinigingen op wijkverpleegkundigen
Foto: ANP Photo

V&VN maakt zich grote zorgen over de toekomst van wijkverpleegkundigen. Het geld dat via het ministerie van VWS ieder jaar beschikbaar is voor ‘Zichtbare Schakel’ wordt volgend jaar en in 2014 via een decentralisatie-uitkering naar de gemeenten uitgezet. De angst bestaat dat gemeenten het geld voor andere doeleinden gaan gebruiken.

Andere projecten
Dit vermoeden wordt bevestigd in de enquête. Op basis van reacties van de wijkverpleegkundigen stelt de beroepsvereniging dat gemeenten de helft van de tien miljoen euro in andere projecten gaan stoppen. In sommige gevallen zijn de gemeenten er nog niet over uit of ze doorgaan met ‘Zichtbare Schakel’.

Zorgwekkend
Monique Roedoe, woorvoerder van V&VN vindt het zorgwekkend dat een deel van het geld niet in wijkverpleegkunidgen wordt geïnvesteerd terwijl het daar wel voor bedoeld is. In het regeerakkoord staat dat er juist geld moet naar de wijkverpleging.

Succesvol
Het project ‘Zichtbare Schakel’ lijkt tot nu toe een succes. Uit een eerder onderzoek van ZonMw blijkt niet alleen dat iedere wijkverpleegkundige 18.500 euro op jaarbasis bespaart, het project levert vooral winst op voor zorgbehoevenden. Met een jaar werken realiseert een wijkverpleegkundige gemiddeld 1,89 meer gezonde levensjaren voor cliënten; dat betekent een gezondheidswinst van in totaal bijna 38.000 euro.

1 REACTIE

  1. Als dit gebeurt is dit opnieuw een bewijs dat sommige gemeenten zich niet houden aan afspraken en een onbetrouwbare partner zijn. Met de naderende overheveling van de Jeugdzorg, de ambulantisering van de ZZP’s 1 t/m 4 en de mogelijke knip tussen persoonlijke verzorging en verpleging zou zo maar hetzelfde kunnen gebeuren. Met deze constatering is het verhaal niet uit. De vraag mijnerzijds is hoe stoppen we dit gedrag? Hoeveel bewijzen heeft Den Haag nodig dat dit uit de hand loopt? Ik ben bang dat het allang niet meer gaat om de burger maar enkel om de Rijksoverheid in de gelegenheid te stellen om te bezuinigen en de gemeenten om met de hun toevertrouwde middelen in tijden van bezuinigen de eindjes aan elkaar te knopen middels oneigenlijke inzet van middelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.