Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Wmo-projecten leiden nauwelijks tot meer burenhulp’

De gehechtheid van vroeger is er niet meer, in de Eindhovense volksbuurt Drents Dorp. Wel bestaat nog steeds de bereidheid om elkaar te helpen. En dan vooral onder oudere bewoners. Dat blijkt uit promotieonderzoek naar informele zorg van Lilian Linders. Vrijdag 12 promoveert ze aan de Universiteit van Tilburg.
'Wmo-projecten leiden nauwelijks tot meer burenhulp'

Er zijn ‘buitenlanders’ komen wonen, de winkels zijn verdwenen, jongeren en verslaafden veroorzaken overlast en menig bewoner weet niet meer hoe zijn buurvrouw heet. En dat juist nu de overheid met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) meer verantwoordelijkheid bij de burger legt. ‘Het zijn vaak ouderen die ouderen helpen, mensen die zelf kwetsbaar zijn. Oftewel: de lammen helpen de blinden’, zegt Lilian Linders in Zorg + Welzijn (Zie:‘Goed nabuurschap in het Drents Dorp’ in Zorg + Welzijn, maart 2010).
 
Verborgen vragen
Mensen met fysieke of sociale beperkingen zijn vooral op elkaar aangewezen, zo blijkt uit onderzoek naar de sociale samenhang in achterstandswijken waarop sociologe Linders promoveert. In de buurt waar ze onderzoek deed, Drents Dorp in Eindhoven, ontdekte ze naast de bereidwilligheid om te helpen ook veel verborgen vragen. Mensen die wel hulp nodig hebben, maar er niet om vragen. Linders: ‘Een oude mevrouw had een defecte wasmachine. Ze wilde haar kinderen niet inschakelen. Ik vroeg wie ze zou bellen als ze zou vallen. “Niemand”, zei ze. Ze had acht kinderen, maar ze wilde hen niet met haar problemen lastigvallen.’ Deze vraagverlegenheid is volgens Linders een grotere belemmering voor de totstandkoming van informele zorg dan een gebrek aan hulpbereidheid onder buren, vrienden en bekenden.
 
Sociale cohesie
Linders constateert dat de sociale relaties in buurten als Drents Dorp de afgelopen jaren losser zijn geworden. Bewoners hebben een minder hechte band met hun buurt. Ze stelt vast dat buren die elkaar de helpende hand toesteken, dat vooral doen op basis van een persoonlijke relatie. Projecten die sinds de invoering van de Wmo in 2007 zijn opgezet om in buurten de sociale cohesie te versterken, leiden volgens de promovenda nauwelijks tot meer burenhulp.

Lees ook: Goed nabuurschap in het Drents Dorp, Zorg + Welzijn, maart 2010

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Foto: Erik van der Burgt

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.