Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleging heeft casemanager dementie nodig

Er is extra geld nodig in het wijkverplegingsbudget voor casemanagers dementie. De inzet van deze specifieke taak voor wijkverpleegkundigen leidt tot verbetering van de zorg en minder last voor mantelzorgers. En het zorgt voor een besparing van de kosten, zelfs tot 50 procent.
dementie
Er moet apart geld komen in de wijkverpleging voor casemanagement voor dementen. - Foto: Thinkstock

Er moet apart geld komen in de wijkverpleging voor casemanagement voor dementen. Dat betoogt Alzheimer Nederland in de Tweede Kamer op 21 september, de Wereld Alzheimer Dag. De geplande bezuiniging op de wijkverpleging van 100 miljoen euro in 2016 is niet van tafel, constateert Alzheimer Nederland. Meer speciale wijkverpleegkundigen, namelijk casemanagers dementie, zijn hard nodig om ontheemde zorg voor mensen met dementie te verbeteren.

Casemanagement

Dat schrijft Alzheimer Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die op 21 september een rondetafelgesprek heeft gehouden over de wijkverpleging. De belangenorganisatie is blij met het extra geld dat het kabinet in de komende kabinetsperiode wil uittrekken voor verbetering van de zorg en de opleiding van personeel in verpleeghuizen. Maar vraagt zich af waarom de bezuiniging op de wijkverpleging van 100 miljoen euro in 2016 blijft bestaan. Door extra geld voor casemanagement geoormerkt in het wijkverplegingsbudget van zorgverzekeraars op te nemen, kan de zorg voor dementen verbeteren en uiteindelijk goedkoper worden, aldus Alzheimer Nederland.

Hoe je iets zegt tegen een partner of een cliënt met dementie is vaak belangrijker dan wat je zegt. Alzheimer Nederland geeft 10 tips om beter te communiceren met mensen met dementie. Lees meer>>

Wmo

In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan de ziekte Alzheimer. Mensen met Alzheimer vallen onder drie verschillende wetten – de Zorgverzekeringswet, de Wmo en de Wet langdurige zorg. Met de bijbehorende verschillende geldstromen, wat de integrale zorg door de wijkverpleging niet gemakkelijker maakt. Verder zijn er signalen dat verzekeraars en zorgkantoren langs elkaar heen werken, waardoor de integrale zorg voor mensen met dementie niet goed georganiseerd is.

Dementie

Al eerder heeft het kabinet 32 miljoen euro uitgetrokken voor dementieonderzoek. Ook heeft staatssecretaris Van Rijn aandacht gevraagd voor een meer dementievriendelijke samenleving. De Wereld Alzheimer Dag staat in het teken van: ‘samenleven met dementie’. Van Rijn heeft op deze dag het programma “Dementievrienden” geïntroduceerd. De bedoeling is om één miljoen Nederlanders binnen vijf jaar meer kennis over dementie te geven en om mensen te leren hoe ze dementerenden kunnen helpen.

Samenleving

Op en rond 21 september vinden in heel Nederland activiteiten plaats in het kader van Wereld Alzheimer Dag. De 5.500 vrijwilligers van Alzheimer Nederland zullen meewerken om een beweging op gang brengen waarbij begrip en hulp bij dementie vanzelfsprekend is: de dementievriendelijke samenleving.

Dossier Dementie

Nederland krijgt meer ouderen die bovendien steeds ouder worden. Op dit moment wonen zo’n 180.000 mensen, 70% van alle mensen met dementie, nog thuis. Dementie zal dus een steeds grotere rol in de samenleving gaan spelen. Lees in dit dossier blogs en artikelen over dementie. lees meer artikelen in het dossier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.