Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wijkteams gemakkelijk slachtoffer van hackers

Professionals in sociale wijkteams lopen een groot risico aangevallen te worden door hackers die azen op persoonlijke gegevens van cliënten. Het keukentafelgesprek kan zo maar op straat liggen.
Hackers azen op persoonlijke gegevens
Hackers azen op persoonlijke gegevens - Foto: ANP XTRA

Het gebruik van smartphones en tablets door hulpverleners kan grote problemen opleveren voor illegale verspreiding van persoonlijke gegevens van cliënten. Wanneer je de persoonlijke informatie via de wifi bij de cliënt in een centraal systeem zet, kunnen hackers verbinding maken en alle informatie gebruiken en manipuleren. De hulpverlener noch de cliënt heeft iets in de gaten. De hacker kan met bankrekeningen, adressen en agendagegevens van de burger aan de haal gaan.

Privacy

Dat zegt Anneke Rijsemus op de website van Binnenlands Bestuur. Rijsemus is adviseur bij KPN Consulting en gespecialiseerd in informatiebeveiliging. Het probleem met de privé-gegevens doet zich voor met een zogenoemde “man-in-the-middle-aanval”. Hiermee wordt informatie onderschept via het wifi-netwerk in de buurt. Een hacker kan met zijn eigen smartphone zien welke verbindingen er door jouw smartphone of tablet in zijn omgeving opgevraagd worden. Deze verbinding kan hij razendsnel namaken met zijn eigen apparaat. Het slachtoffer heeft dit niet in de gaten en maakt verbinding met het apparaat van de hacker.

Per 1 januari zijn veel professionals begonnen in een wijkteam. Nieuw, spannend maar ook wel onzeker. Er zal nog veel geregeld moeten worden. Wie doet wat? Welke protocollen? Wat doen we met privacy? Lees dit blog >>

Tips tegen hackers

Volgens Rijsemus wordt op dit moment 70 procent van alle incidenten met informatiebeveiliging veroorzaakt door de mensen die op deze manier werken. ‘Het is dus zaak om extra goed op te letten.’ De KPN -adviseur geeft de volgende tips voor hulpverleners om het hacken van informatie te voorkomen:

  • Zet de wifi op je tablet en smartphone standaard uit
  • Vermijd onbeveiligde draadloze netwerken en blijf kritisch als een netwerk onbekend is
  • Gebruik een VPN (virtual private network) als toch met een onbeveiligd netwerk verbinding wordt gemaakt
  • Verstuur nooit vertrouwelijke informatie op een onbekend wifi-netwerk
  • Verwijder het profiel van een draadloos netwerk dat je hebt gebruikt. Door het vinkje uit te zetten bij “altijd connectie maken met dit netwerk”

1 REACTIE

  1. Dit artikel gaat geheel voorbij aan het bestaan van HTTPS. Met goed opgezette HTTPS en een simpele controle door de hulpverlener is dit probleem eenvoudig te bestrijden.
    Het lijkt er op dat Anneke Rijsemus bij het schrijven van dit artikel de basis van informatiebeveiliging (bedreigingsmodel dan risico analyse en dan mitigatie) even vergeten is.
    En als we het dan toch over bedreigingsmodellen en risico-analyses hebben: een systeem dat zo ontworpen is dat het te veel mensen toegang geeft tot de gegevens is een veel reëler gevaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.