Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wetswijziging voor euthanasie dementen’

Artsen moeten verplicht worden om euthanasie uit te voeren bij dementerenden als die tijdens hun leven een gedetailleerde euthanasieverklaring hebben opgesteld. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde wil een wetswijziging.
'Wetswijziging voor euthanasie dementen'

De werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde(NVVE) gaat volgende week van start om de euthanasiewet aan te scherpen. Directeur Rob Jonquière van de NVVE verwacht dat het maatschappelijk debat over euthanasie bij mensen die niet meer wilsbekwaam jaren nodig zal hebben. De NVVE hoopt dat de Tweede Kamer uiteindelijk akkoord zal gaan met een wetswijziging.

Weigeren
Het komt volgens de NVVE regelmatig voor dat artsen weigeren euthanasie uit te voeren in een ver stadium van dementie. Ook als die persoon in ‘goede dagen’ schriftelijk heeft aangegeven niet meer te willen leven als hij of zij dement is. De artsen zijn zo terughoudend, omdat ze geen gesprek meer met de patiënt kunnen voeren en dus ook niet weten of de persoon nog steeds achter zijn of haar stervensverzoek staat.

Duidelijke grens
De NVVE wil dat mensen de mogelijkheid krijgen om, als ze nog wilsbekwaam zijn, een duidelijke grens te formuleren. Jonqiuère: ‘Dat ze vantevoren bijvoorbeeld aangeven: als ik mijn kinderen niet meer herken, vind ik mijn menselijke waardigheid zo ver aangetast dat ik niet meer wil leven.’

Meetbaar
De vereniging vindt dat die grens meetbaar moet zijn voor een arts. ‘Anders blijft hij het gevoel houden dat hij of zij iets doet tegen de zin van de patiënt.’ Veel artsen stellen dat dementen niet uitzichtsloos lijden. De NVVE bestrijdt dat.
Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.