Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wetsvoorstel langdurige zorg leidt tot onduidelijkheid’

Het wetsvoorstel dat vanaf 2015 de langdurige zorg moet regelen, leidt tot onduidelijkheid en minder rechtsbescherming van mensen die deze zorg nodig hebben. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een wetgevingsadvies dat vrijdag is gepubliceerd.
'Wetsvoorstel langdurige zorg leidt tot onduidelijkheid'
Foto: ANP Photo

Gemeenten krijgen met de nieuwe Wmo-wetgeving meer zorgtaken. De budgetten worden overgeheveld van de landelijke overheid naar de gemeenten, die deze budgetten moeten gaan verdelen over degenen die zorg aanvragen.

Versnipperd beleid

‘De ene gemeente kan een voorziening toewijzen, terwijl een andere gemeente dat in een soortgelijk geval kan afwijzen. Een dergelijk versnipperd beleid leidt tot rechtsongelijkheid en naar verwachting tot een toename van het aantal rechtszaken’, staat in het advies.

Toezicht en handhaving

De raad is ook kritisch over extra bevoegdheden die gemeenten krijgen. Zo zijn gemeenten volgens de nieuwe Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Gemeenten krijgen daarbij vergaande bevoegdheid om woningen binnen te gaan zonder toestemming van de bewoner om een controle uit te voeren. De raad zegt daar vraagtekens bij te plaatsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.