Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet tegen huwelijksdwang snel afgehandeld

Het wetsvoorstel dat regelt dat buitenlandse huwelijken met jonge meisjes in Nederland niet erkent, is versneld afgehandeld door de Eerste Kamer.
huwelijksdwang onder vluchtelingen
Foto: iStock

Het wetsvoorstel ‘Wet tegengaan huwelijksdwang’ werd in maart vorig jaar al aangenomen door de Tweede Kamer en zou pas op 24 november in de Eerste Kamer behandeld worden. Nu is het voorstel op 6 oktober als hamerstuk afgehandeld. Dat betekent dat er niet, zoals gewoonlijk, eerst over het voorstel is gedebatteerd en gestemd. Het wetsvoorstel is meteen zonder stemming aangenomen.

Kindbruiden

Die haast heeft te maken met de grote instroom van vluchtelingen in de afgelopen maanden. Onder hen zouden ook veel minderjarige meisjes zijn die getrouwd zijn met oudere mannen. RTV Noord berichtte eind september over 34 ‘kindbruiden’ uit Syrië die tussen januari 2014 en begin van dit jaar asiel hebben aangevraagd in Nederland. RTV Noord heeft inzage gehad in een document van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) waaruit dat zou blijken. Ook zouden er nog 22 ‘nareizende bruiden’ onderweg zijn naar Nederland.

Neven en nichten

Nederland accepteert nu buitenlandse huwelijken van minderjarigen vanaf vijftien jaar als ze legaal zijn gesloten in het herkomstland. Met het ingaan van de wet is het niet meer mogelijk om te trouwen als je jonger bent dan 18 jaar. Ook wordt een huwelijk tussen neven en nichten moeilijker. Het Openbaar Ministerie kan met de wet een huwelijk tegen gaan als er sprake is van huwelijksdwang en ook zijn er meer mogelijkheden om een gedwongen huwelijk nietig te verklaren. Het gaat in de actuele discussie vooral om het onderdeel van de wet dat de erkenning beperkt van buitenlandse huwelijken waarbij minderjarigen zijn betrokken of wanneer er sprake is van polygamie (een huwelijk met meer personen).

De wet moet eerst nog door de Koning en de verantwoordelijke bewindspersonen  ondertekend worden. Als de wet vervolgens in het Staatsblad gepubliceerd wordt, gaat deze in werking.

Signaleren

Sociale professionals zijn nog niet alert genoeg op huwelijksdwang. Zij missen vaak de signalen, zei Hilde Bakker eerder al tegen Zorg + Welzijn. ‘De cases rond huwelijksdwang zijn vaak ingewikkeld. En niet alle sociale  professionals hebben er vaak mee te maken, dus weten ook niet altijd wat te doen.’ De verspreiding van kennis over signalen en wat je als professional dan kunt doen, gaat moeizaam en traag, vindt Bakker. ‘Veel professionals zeggen eerst: “huwelijksdwang komt bij ons niet voor”. Maar je ziet het pas als je het weet. Het is vaak een verborgen probleem.’ Lees hier meer over de ontwikkelingen in de aanpak van huwelijksdwang >>

Dit zijn mogelijke signalen van huwelijksdwang. Herken je veel van de signalen bij een jongere waar jij mee te maken hebt? Neem dan contact op met Veilig Thuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.