Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke regels werken mantelzorg tegen?

Mantelzorgers worden steeds belangrijker in de zorg, maar regels en wetten maken het mantelzorgers steeds moeilijker. De landelijke vereniging voor mantelzorgers Mezzo heeft een lijst gemaakt met regels en wetten die nu toch echt eens aangepast moeten worden door de overheid.
foto Fotolia

Met stip op één van de tegenwerkende wetten en regels voor mantelzorgers staat de kostendelersnorm. Iemand die een bijstandsuitkering heeft en gaat samenwonen met een hulpbehoevende naaste, wordt gekort op de uitkering. Dat probleem doet zich ook voor als een mantelzorger in huis gaat wonen bij een zorgbehoevende. ‘Mantelzorgers verdienen meer vertrouwen’, aldus een woordvoerder van Mezzo.

Tegenwerking

Door de huidige wet- en regelgeving ondervinden mantelzorgers veel te veel tegenwerking. Steeds vaker krijgt de landelijke vereniging voor mantelzorgers, Mezzo, hier meldingen van. Terwijl mantelzorgers juist een grotere rol in de zorg spelen. Volgens Mezzo wordt driekwart van de zorg in Nederland verleend door informele zorgverleners. ‘Je zou verwachten dat het mantelzorgers dan ook mogelijk wordt gemaakt om voor een ander te zorgen.’


Centrale Raad wijst pgb af vanwege mantelzorg
De gemeente mag een pgb-aanvraag voor individuele begeleiding weigeren als de inwonende partner mantelzorg verleent. Dat is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van het sociaal bestuursrecht. Lees meer>>

Wet- en regelgeving

Het tegendeel is waar, zegt Mezzo. Deze wetten en regels werken mantelzorgers tegen:

– Kostendelersnorm: wanneer je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering hebt en gaat samenwonen met een hulpbehoevende naaste word je op je uitkering gekort.

– Medehuurderschap: trek je bij iemand in om te gaan zorgen, dan loop je na het overlijden van degene de kans om op straat terecht te komen. Het is pas na twee jaar mogelijk om medehuurderschap aan te vragen.

– Mantelzorgverklaring: bij het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin kan een gemeente vragen om een mantelzorgverklaring. Formeel bestaat een verklaring echter niet, waardoor de mantelzorger van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Gevolg is dat de mantelzorgwoning en de zorg veel vertraging oploopt.

– Bijstandsuitkering: wanneer een mantelzorger met een bijstandsuitkering meer dan drie nachten per week doorbrengt bij zijn zorgvrager om hem te verzorgen, dan bestaat er een kans dat de mantelzorger op de bijstandsuitkering wordt gekort.

– Ontmoediging pgb: Er zijn gemeenten die niet willen dat een zorgvrager een mantelzorger betaalt vanuit een pgb. Gemeenten zijn bang dat meer mantelzorgers betaald willen worden voor hun zorgtaken.

– Sollicitatieplicht: Voor mantelzorgers met een WW-uitkering is het bij intensieve mantelzorg mogelijk maximaal 6 maanden ontheffing te krijgen van de sollicitatieplicht bij het UWV. Voor mantelzorgers met een bijstandsuitkering gelden geen algemene regels en bepaalt de gemeente of er ontheffing sollicitatieplicht wordt gegeven.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.