Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wees alert op huwelijksdwang en besnijdenis in zomer’

De zomerperiode is voor sommige jongeren een risicovolle tijd. Zij krijgen te maken met huwelijksdwang, achterlating in land van herkomst of worden besneden. Tosca Hummeling van GGD Nederland roept professionals die met jongeren werken op alert te zijn op signalen en de moed op te brengen om deze te melden.
‘Wees alert op huwelijksdwang en besnijdenis in zomer’

Hummeling is projectleider landelijke uitrol aanpak meisjesbesnijdenis en waarschuwt in haar column voor de Jeugd Gezondheidszorg dat in de vakantieperiode veel meisjes besneden worden. ‘We weten van migrantenorganisaties dat dit nog steeds gebeurt. In land van herkomst, in Italië of Londen.’ Is het meisje ziek geweest in de vakantie, is er sprake van schoolverzuim, ziet het meisje er moe en uitgeput uit, heeft ze moeite met lopen, kan ze niet sporten? Dan zijn dit mogelijke signalen van een uitgevoerde besnijdenis, volgens de GGD. Veel van deze signalen kunnen ook andere oorzaken hebben, waarschuwt de GGD. Wees alert, maar houd een open blik.

Huwelijksdwang
‘Sommige meisjes en jongens, krijgen in de vakantie te maken met zachte of minder zachte druk om zich te binden aan een huwelijkspartner die hun ouders hebben uitgekozen’, vervolgt Hummeling. Ook komt het voor dat jongeren worden achtergelaten in hun land van herkomst. Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen, wordt hun paspoort afgepakt en mogen zij niet meer terug naar Nederland. ‘Dat kan een opvoedkundige maatregel zijn voor een jongere die dreigt te ontsporen of er in de ogen van de ouders een  te moderne levensstijl op na houdt’, aldus de Hummeling.

Professionals
‘Het is aan de professional de vraag: wie zien ik terug na de zomervakantie en hoe gaat het met hen?‘, zegt de projectleider. ‘We doen al veel als het gaat om preventie van vrouwelijke genitale verminking en huwelijksdwang. Maar we moeten vooral niet vergeten dat de aanpak van deze ingrijpende gebeurtenissen een kwestie is van lange adem, van aandacht voor bewustwording bij migrantengroepen en, niet in de laatste plaats, van de moed om te signaleren.’

Op de foto: Khady Koita, tevens voorzitter van het Europees netwerk preventie meisjesbesnijdenis. En schrijfster van het boek Verminkt.

Bron: JGZ/ANP-Photo/Rick Nederstigt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.