Wat kan de professional doen tegen eenzaamheid?

“Zorg tegen eenzaamheid” is een nieuwe campagne om professionals alert te maken op eenzaamheid bij ggz-cliënten, ouderen en gehandicapten. Werk mee aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid van je cliënt.
eenzaam
50% van de ouderen

De helft van de ouderen, 55 procent van de gehandicapten en 77 procent van de mensen met psychische problemen voelt zich eenzaam. Er blijken er veel instrumenten te zijn om eenzaamheid tegen te gaan. De campagne “Zorg tegen eenzaamheid” wil de mogelijkheden voor professional onder de aandacht brengen, om in de eigen beroepspraktijk iets te doen aan eenzaamheid bij cliënten en bewoners.

Zorgprofessional

De aftrap is vrijdag 25 september gedaan door staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.  De campagne bestaat uit de site www.zorgtegeneenzaamheid.nl voor professionals in de ggz, ouderen en gehandicaptenzorg en het sociaal werk. Dertien organisaties werken mee aan de campagne. Zij verspreiden de inhoud van de campagne om zoveel mogelijk sociale professionals te bereiken. Er is bijvoorbeeld een actiekaart ontwikkeld, die medewerkers in de zorg en het sociaal werk oproept om de site te bezoeken.

In Nederland zijn zo’n 200.000 mensen extreem eenzaam. Een op de vijf bewoners van een verzorgingshuis komt niet eens een keer per maand buiten. Donderdag 24 september is de week tegen de eenzaamheid begonnen. Weet jij dit over eenzaamheid?

Organisaties

De campagne is ontwikkeld en wordt gesteund door: ActiZ, Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking, Coalitie Erbij – de nationale coalitie tegen eenzaamheid, GGZ Nederland, de Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden, MOgroep, Movisie, de Nederlandse Vereniging van  Maatschappelijk Werkers, Trimbos-instituut, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, Vilans en Kennisplein Zorgvoorbeter.

Lees meer over eenzaamheid en de mogelijkheden om er iets tegen te doen in het dossier Eenzaamheid>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.