Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat kan de professional doen tegen eenzaamheid?

“Zorg tegen eenzaamheid” is een nieuwe campagne om professionals alert te maken op eenzaamheid bij ggz-cliënten, ouderen en gehandicapten. Werk mee aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid van je cliënt.
eenzaam
50% van de ouderen

De helft van de ouderen, 55 procent van de gehandicapten en 77 procent van de mensen met psychische problemen voelt zich eenzaam. Er blijken er veel instrumenten te zijn om eenzaamheid tegen te gaan. De campagne “Zorg tegen eenzaamheid” wil de mogelijkheden voor professional onder de aandacht brengen, om in de eigen beroepspraktijk iets te doen aan eenzaamheid bij cliënten en bewoners.

Zorgprofessional

De aftrap is vrijdag 25 september gedaan door staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.  De campagne bestaat uit de site www.zorgtegeneenzaamheid.nl voor professionals in de ggz, ouderen en gehandicaptenzorg en het sociaal werk. Dertien organisaties werken mee aan de campagne. Zij verspreiden de inhoud van de campagne om zoveel mogelijk sociale professionals te bereiken. Er is bijvoorbeeld een actiekaart ontwikkeld, die medewerkers in de zorg en het sociaal werk oproept om de site te bezoeken.

In Nederland zijn zo’n 200.000 mensen extreem eenzaam. Een op de vijf bewoners van een verzorgingshuis komt niet eens een keer per maand buiten. Donderdag 24 september is de week tegen de eenzaamheid begonnen. Weet jij dit over eenzaamheid?

Organisaties

De campagne is ontwikkeld en wordt gesteund door: ActiZ, Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking, Coalitie Erbij – de nationale coalitie tegen eenzaamheid, GGZ Nederland, de Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden, MOgroep, Movisie, de Nederlandse Vereniging van  Maatschappelijk Werkers, Trimbos-instituut, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, Vilans en Kennisplein Zorgvoorbeter.

Lees meer over eenzaamheid en de mogelijkheden om er iets tegen te doen in het dossier Eenzaamheid>>

2 REACTIES

  1. Ik heb vele opnames gehad.ik woon op mezelf ik ben 67ik wil graag dood.ik schilder drie dagdelen.krijg 2keer per week bezoek spver.af en toe bezoek en af en toe ga ik op bezoek.maar het maakt mij nog ongelukkiger als ik weer thuis kom.eenzaamheid erger.vele triggers zorgen voor angst.onrust.bijna alle medicijnen gehad.werd nog zieker. Nu redelijk onder controle.naast dit probleem heb ik ook hartproblemen, chronische hoest,zenuwpijnen en hernia.medicijnen tegen pijn.ik ben aan het overleven.zogenaamd voor de kinderen.ik ben niet gelukkig.mijn lichaam is in constante staat van paraatheid.een klein dingetje kan mijn dagen ziek en angstig houden.dan fantaseer ik over de dood.hoe ik het ga doen enz.ik ben voor passie euthanasie.

    • In LIBERIA zeggen ze, een teleurstelling is meestal a blessing. Wilt u mij aub zeggen dat u wilt leven en mij ontmoeten? Ik ben er voor u.u Bent niet alleen. Ik ben 66 nu, en had alles niet goed in mijn leven, toch redde ik het ook. U kunt dit ook. Love Nikkie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.