Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijsten jeugdzorg met 70 procent gedaald

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn afgelopen twee jaar met ruim 70 procent teruggelopen. Sinds begin 2008 is het totale aantal jongeren dat langer dan negen weken wacht op zorg gedaald van ongeveer zesduizend tot 1800 kinderen eind 2009. Van deze groep kregen 1083 jongeren nog een vorm van 'overbruggingszorg' in afwachting van de hulp die ze nodig hebben. Eind 2009 stonden 720 kinderen zonder deze tijdelijke zorg op een wachtlijst.
Wachtlijsten jeugdzorg met 70 procent gedaald

Dat heeft demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) dinsdag bekendgemaakt. Hij constateerde dat ‘veel gepresteerd’ is door provincies en gemeenten in het wegwerken van de wachtlijst. Dat de wachtlijsten niet helemaal zijn weggewerkt, komt volgens hem doordat tegelijkertijd het beroep op de jeugdzorg sterker is gegroeid dan verwacht.

Hogere vraag
Door de flink hogere vraag naar jeugdzorg zijn niet overal de wachtlijsten even goed weggewerkt. Dat geldt vooral voor de stadsregio Amsterdam en drie provincies, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Rouvoet noemde het totaalbeeld mooi. Maar hij heeft ‘een dubbel gevoel’ over het toenemend beroep op de jeugdzorg. Hij is blij dat kinderen en hun ouders blijkbaar de hulp beter weten te vinden, ‘maar ik zie natuurlijk liever dat er geen wachtlijsten zijn’.

Visie
Over enkele weken komt de ChristenUnie-bewindsman nog met een visie over hoe de jeugdzorg beter kan. Hij geeft al geruime tijd aan dat investeren in preventief beleid kan helpen om de wachtlijsten en groeiende vraag aan te pakken.

Opvoedvraag
Volgens Rouvoet kloppen veel ouders en jongeren met een probleem aan dat in een vroeg stadium veel eenvoudiger op te lossen is door hulp thuis te bieden, zonder dat ze direct helemaal in de jeugdzorg terechtkomen. ‘We moeten voorkomen dat een opvoedvraag door lang wachten vanzelf kan uitgroeien tot een zorgvraag.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.