Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijst jeugdzorg in drie kwart van de gemeenten

Het geld voor jeugdzorg is in de helft van de gemeenten al op. Voor 2018 denken 9 van de 10 gemeenten niet uit te komen met het budget. Efficiënter werken in de jeugdzorg lijkt nog ver weg.
foto Fotolia

Uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS onder 228 gemeenten blijkt dat drie kwart van de gemeenten een wachtlijst heeft voor kinderen die jeugdzorg nodig hebben. Dat terwijl er elk jaar meer wordt bezuinigd op het jeugdzorgbudget. Gemeenten geven aan dat ze meer tijd nodig hebben voor de veranderingen in de jeugdzorg om een ‘innovatiever en passender zorgaanbod te bieden.’

Bezuinigingen

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg vanaf 2015. De overheveling ging gepaard met een bezuiniging op het budget, omdat men ervan uitging dat gemeenten kinderen beter en efficiënter konden helpen. Dat blijkt niet het geval; de hulpvraag van kinderen wordt zwaarder, volgens de gemeenten. Bovendien zegt drie kwart van de gemeenten dat het aantal kinderen dat hulp vraagt stijgt.

Wmo-budget

Drie kwart van de gemeenten komt geld tekort en ruim drie kwart  van de gemeenten heeft inmiddels een wachtlijst voor jeugdzorg, aldus het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS. De helft van de gemeenten met een wachtlijst zegt de wachttijd voor jeugdzorg onverantwoord te vinden. De helft van alle gemeenten past extra geld bij voor jeugdzorg, met name uit het Wmo-budget.

Wijkteam

Volgens de gemeenten wordt een groter beroep gedaan op jeugdzorg omdat sociale wijkteams achter de voordeur komen, problemen signaleren en dan de hulp van jeugdzorg inroepen. Respondenten zeggen ook dat de sociale problemen van kinderen toenemen, bijvoorbeeld door vechtscheidingen.

Werkdruk

Volgens vakbond FNV lopen niet alleen de wachtlijsten in de jeugdzorg op, maar is ook de werkdruk van de jeugdzorgwerkers ongekend hoog. Cijfers van het arbeidsmarktfonds FCB laten zien, aldus de FNV, dat de cijfers over werkdruk en vermoeidheid en burn-outklachten hoger worden en de tevredenheid in het werk afneemt. De vakbond vindt dat de overheid geld moet vrijmaken ‘om deze structurele problemen in de Jeugdzorg op te lossen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.