Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS neemt maatregelen om functioneren CAK te verbeteren

Het Centraal Administratie Kantoor boekt vooruitgang, maar heeft nog steeds problemen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. Het kabinet heeft ingestemd met de maatregelen om de problemen bij het CAK te verminderen.
VWS neemt maatregelen om functioneren CAK te verbeteren

Door Alexandra Sweers – Het kantoor, dat de eigen bijdrage voor de AWBZ en de Wmo int, maakte eerder dit jaar fouten waardoor de eigen bijdrage voor bewoners veel hoger uitviel. Het bureau Berenschot deed vervolgens in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar de werkwijze van het CAK. De vraag was of het kantoor op zijn taken berekend is en of de aansturing van de organisatie kan worden verbeterd.

Verantwoordelijk
Een groot deel van de problemen wordt veroorzaakt door de gegevens die andere partijen aanleveren, blijkt uit het onderzoek. De informatie die het CAK nodig heeft, komt via onder meer de gemeentelijke basisregistratie, de gemeenten, de Belastingdienst, de zorgkantoren en de Sociale Verzekeringsbank uiteindelijk bij het kantoor terecht. Volgens de onderzoekers zijn er al problemen aan het begin van de informatieketen, maar het CAK wordt uiteindelijk door de burger verantwoordelijk gehouden.

Stuurgroep
Om de problemen te verhelpen zijn er afspraken gemaakt over de informatie die de Belastingdienst aanlevert. Ook wordt de afhandeling van complexere dossiers versneld door de capaciteit van het bestaande team voor ‘moeilijke gevallen’ te verdubbelen. Om de informatieketen te verbeteren, komt er meer overleg tussen VWS en de partijen in de keten. VWS stelt ook een stuurgroep in om de afspraken vast te leggen.

Tegemoetkoming
Deze stuurgroep wordt ook ingezet om de invoering van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) te begeleiden. Op 1 januari treedt deze wet in werking en het CAK speelt een belangrijke rol hierin. Volgens het onderzoek zijn alle betrokkenen in staat om op tijd de juiste informatie aan te leveren en is de publiekscampagne al in de maak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.