Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS geeft Islamitisch zorghuis flinke subsidie

Het ministerie van VWS heeft aan de Zorggroep Elde in Boxtel enkele tonnen aan subsidiegeld toegezegd voor het opzetten van een zorghuis voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Met het geld kan de Zorggroep een speciale afdeling voor deze ouderen realiseren en het personeel hiervoor opleiden.
VWS geeft Islamitisch zorghuis flinke subsidie

Zorggroep Elde realiseert binnen een bestaand zorghuis een speciale afdeling waar ongeveer zestig ouderen van Islamitische herkomst kunnen wonen. Dit onderdeel van het zorghuis, dat in 2011 klaar moet zijn, wordt zó ingericht dat het aansluit bij de wijze waarop de bewoners hun geloof en cultuur praktiseren.

Gebedsruimte
‘Zo zal er bijvoorbeeld een ruimte voor het bidden worden ingericht en wordt het de ouderen mogelijk gemaakt dat ze eenvoudig hun voeten kunnen wassen voor het eten’, zegt zorgdeskundig adviseur Dineke Kuilder van Currency Connect , het bureau dat de subsidieaanvraag heeft begeleid.

Geïntegreerd
Volgens Kuilder is een multicultureel zorghuis echt nodig in deze tijd. ‘Turkse en Marokkaanse ouderen vormen een wezenlijk deel van onze samenleving. Traditioneel gezien zorgen de kinderen voor hen, maar de jonge generatie Turken en Marokkanen is dermate geïntegreerd dat dit niet altijd mogelijk is.’

Mantelzorg
Toch gaan de kinderen van de Islamitische ouderen een belangrijke rol spelen in de zorg aan hun ouders. Kuilder: ‘Er zal worden onderzocht hoe dit stukje mantelzorg kan worden geïntegreerd in de aanpak en het zorgaanbod van het zorghuis. De bevindingen van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om landelijk te kijken hoe autochtone mantelzorg een grotere rol kan spelen binnen verzorgingstehuizen.’

Transitieprogramma
De Zorggroep Elde heeft de subsidie gekregen vanuit het Transitieprogramma Langdurende Zorg, een programma dat ruimte biedt aan innovatieve ideeën die inhaken op de ‘veranderende zorg’. De subsidies worden verspreid over drie jaar toegekend. Slechts een beperkt aantal projecten kunnen meedoen aan het transitieprogramma. Daarvoor moet een project vernieuwend zijn en nuttig voor andere instellingen.

Financieringsmogelijkheden
Kuilder vindt het transitieprogramma een goed instrument om mooie ideeën die leven in de zorgsector waar te maken. ‘Veel initiatieven dreigen namelijk verloren te gaan door bezuinigingen. Gedurende de drie jaar dat een project wordt gesubsidieerd zal dan ook wél moeten worden gekeken naar financieringsmogelijkheden voor het moment dat de subsidie stopt.’

Scholing
De subsidie die aan de Zorggroep is toegekend is met name bedoeld voor het opzetten en uitvoeren van het concept en de scholing van de medewerkers van de zorggroep. De medewerkers worden bij de nieuwe werkwijze begeleid door CZ-adviseurs.


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.