Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VU start onderzoek naar geweld in psychiatrie

De Vrije Universiteit Amsterdam gaat samen met ggz-organisatie Inforsa onderzoek doen naar gewelddadige incidenten tegen hulpverleniers in de psychiatrie. De onderzoekers gaan kijken naar wanneer het zinvol en wenselijk is om aangifte te doen en over te gaan tot strafrechtelijke vervolging.
VU start onderzoek naar geweld in psychiatrie

In de psychiatrie vinden regelmatig agressieve incidenten plaats. Hoe vaak deze voorvallen plaatsvinden en hoe ernstig deze zijn, is niet bekend omdat hulpverleners meestal geen aangifte doen, zo meldt de VU. Wanneer ze dat wel doen, gaat het openbaar ministerie zelden tot vervolging over. De onderzoekers willen een leidraad ontwikkelen die alle betrokken partijen steunen en die bijdraagt aan een uniform aangifte- en vervolgingsbeleid.

Contact
De onderzoekers willen niet alleen de aard en omvang van gewelddadige incidenten in beeld brengen, maar ook de beweegredenen van slachtoffers om wel of geen aangifte te doen te presenteren. De Vrije Universiteit wil daarom met zo veel mogelijk hulpverleners in contact komen. In de zomer van 2011 worden de hulpverleners, werkzaam in de intramurale psychiatrie, benaderd met het verzoek om een enquête in te vullen. In het najaar verwacht de universiteit de resultaten te presenteren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: VU/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.