Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: ‘Wetswijziging Wmo vergroot personeelstekort in thuiszorg’

Door de wetswijziging Wmo zal de vraag naar alfahulpen afnemen. Veel van deze freelancers moeten besluiten of ze in dienst treden bij een thuiszorgorganisatie, maar daar lijkt weinig animo voor. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
VNG: 'Wetswijziging Wmo vergroot personeelstekort in thuiszorg'

Door Alexandra Sweers – De VNG vreest dat hierdoor een tekort aan huishoudelijke hulp ontstaat, met wachtlijsten als gevolg. Dit signaal kwam naar voren tijdens regiobijeenkomsten van gemeenten en thuiszorginstellingen, georganiseerd door de VNG en het ministerie van VWS. Deze bijeenkomsten vonden plaats in juni en juli en hadden als doel de gemeenten en instellingen voor te bereiden op de wetswijzigingen in de Wmo.

Vrijheid
Frea Broekman, woordvoerster van de VNG: ‘Op basis van geluiden uit de sector zijn er verschillende oorzaken waarom alfahulpen niet graag in vaste dienst treden bij een thuiszorgorganisatie. Het kan zijn dat ze minder vrijheid krijgen in het plannen van hun werk. Alfahulpen kunnen nu samen met de cliënt hun uren vaak heel flexibel inplannen. Ook vinden alfahulpen het fijn wanneer zij steeds dezelfde personen kunnen helpen. Daarnaast is er geen garantie op werk wanneer de thuiszorgorganisatie de komende aanbestedingsronde van de gemeente niet wint.’

Voorkeur

De wetswijziging in de Wmo moet volgend jaar de positie van de cliënt versterken wanneer deze hulp bij het huishouden ontvangt. Nu stuurt de thuiszorg vaak meteen alfahulpen naar de cliënt, maar zij mogen straks alleen nog ingeschakeld worden als de zorgvrager daar uitdrukkelijk zelf voor kiest. Volgens de VNG zal de voorkeur van het merendeel van de cliënten waarschijnlijk uitgaan naar een thuiszorgmedewerker of een persoonsgebonden budget.

Rompslomp
De zorgvragers zitten vaak niet te wachten op de alfahulpen. Zij moeten deze freelancers zelf in dienst nemen wat tot veel administratieve rompslomp leidt. Daarom ontvangen cliënten liever huishoudelijke hulp van de thuiszorg. ‘De klant moet als een werkgever de uren doorgeven aan het CAK, rekening houden met de vakantiedagen van de alfahulp en in de gaten houden of er een verzekering is afgesloten. Er moet meer voor worden gedaan’, aldus Broekman.

Krapte
Volgens de VNG zal naar alle verwachtingen de vraag naar thuiszorgmedewerkers toenemen. Samen met het lage animo bij alfahulpen voor een vast dienstverband zal dit waarschijnlijk resulteren in krapte op de arbeidsmarkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.