Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vmbo’ers met open armen ontvangen in de zorg

Nieuw personeel in de verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en de kraamzorg wordt met open armen ontvangen. Dat is de boodschap van de landelijke campagne ‘Open Armen’. Het imago van het werken in de branche VVT moet bovendien het imago versterken: werken in de zorg is interessant, zinvol en aantrekkelijk.
Vmbo’ers met open armen ontvangen in de zorg

Door de ontgroening en vergrijzing van het personeel in de zorg en een ouder wordende bevolking blijft de sector behoefte hebben aan medewerkers. De initiatiefnemer Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT) wil met de campagne vooral vmbo’ers en zij-instromers informeren en verwelkomen.

Werven
Op de site staan links naar informatie over opleidingen en werken in de VVT. Daarnaast komen op alle vmbo-scholen posters te hangen. Diezelfde posters zijn van 19 april tot 2 mei te zien als billboards op driehonderd NS-stations en op een gelijk aantal bussen in dertien grote steden. Ook wordt voor individuele instellingen een toolkit ontwikkeld waarmee zij nieuw personeel kunnen werven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Graag reageer ik toch nog even op deze voor mij persoonlijk beladen onderwerp. Gewoonweg omdat ik mij dit persoonlijk aantrek en om mensen te behoeden.
    Als je tegenwoordig als jongere wilt beginnen in de zorg, moet je genoegen nemen met een contract van +- 20 uur. Meer uren is vaak niet bespreekbaar want dit is te duur. Wil je een financiele buffer op bouwen voor eventueel een huisje later? dan moet je je goed afvragen of je dit kunt realiseren in de zorg met zo weinig uren. Scholing is echter mogelijk, maar dit dan in eigen tijd en met het idee dat medewerkers daardoor ook meer taken en dus verantwoordelijkheden erbij krijgen voor geen enkele vergoeding per maand extra. Dit wat in andere sectoren wel zo is.
    De uren die je draait worden meestal verdeelt over 7 dagen in de week. Zo kan het zijn dat je van de 7 dagen 4 a 5 dagen werkt voor 24 uur pw. Ook word je vaak ongevraagd opgebeld om in te vallen voor een zieke, dit gebeurd vrij regelmatig en werkgevers maken door graag gebruik/misbruik van. Weiger je dit echter? dan krijg je bij nood een werkopdracht, dan moet je komen anders word je ontslagen.
    Ook korte diensten zoals smorgens vroeg de verzorging van +- 3/4 uur zijn een standaard begrip in zorgland, ze hebben je dan alleen nodig voor de spits. En dan mag je geluk hebben dat je instelling misschien geen gebroken diensten hebben, anders mag je savonds terug komen voor de avondspits.
    Realiseer u ook goed dat er in deze settings weinig individuele tijd is, gewoonweg omdat de zorgzwaarte enorm is vergeleken met de bezetting. Door dit fenomeen is het zorgen meer fabriekswerk geworden, tegenwoordig word er gezorgd zonder het te vragen, dat kost tijd en voorkomst een conferentatie en dus weer tijd
    Waardering is er met name niet vanuit je stokstijve manager noch collega’s. Je moet het hebben van een enkele bewoner. Ethische kwestie’s zijn veelal onbespreekbaar en zeker niet gelieft, omdat iedereen het toch op zijn eigen manier doet. Feedback geven, doe maar niet. Zeker niet als je leerling bent. De doeners in de zorg willen daar niets van weten, gewoonweg omdat denken of iets bespreekbaars maken tijd en frustratie kost. Dat willen ze immers niet omdat hun “planning’ daardoor in de war komt.
    Het klinkt allemaal negatief, dat is het ook. Ik heb daarvoor lang genoeg in de zorg gewerkt. Wel wil ik zeggen dat dit niet overal zo zal zijn, maar je hoort het wel heel vaak terug. Natuurlijk kan ik ook niet ontkennen dat er ook momenten van vreugde en voldoening waren, echter was dit heel weinig, met name de slechte dingen overheerst in dit cultuurtje.
    Daarnaast is het ook een hype aan het worden dat we worden opgeleid volgens bepaalde compententie’s. We moeten dus voldoen aan criteria om uburhaubt zinvol te zijn in de zorg, belachelijk toch? ieder mens is uniek, dat is juist het mooie aan de zorg, of je nu client of hulpverlener bent. Sterker nog, mensen vinden het fijn om soms eens iemand ongewoon aan het bed te hebben, puur voor de uitdaging en de omdat ook die mensen nuttig zijn. Afblijven van onze persoonlijkheden dus!
    Salarissen zijn daar in tegen heus niet zo slecht, echter werk je wisselende diensten, feestdagen etc, en je uren zijn altijd een probleem! Ook is het fijn als je gezond bent en het liefst een goed uithoudingsvermogen hebt, dit gezien de zorgzwaarte. Mijn vriendin heeft daar om haar 23ste een tennisarm aan over gehouden.
    Het zou fijn zijn als u dit als potientiele zorg liefhebber mee zou nemen in uw besluit. Maak er ook geen geheim van en stel uw eigen niet naief op, conferenteer mensen ermee, en maak dingen zoveel mogelijk toch bespreekbaar ondanks vele taboe’s.
    Daarnaast is het prettig te weten dat er in de zorg altijd werk is, mocht het uw niet bevallen dan kunt u naar een andere werkgever. Clienten zijn daar immers ook al aan gewent, die krijgen zoveel hulpverleners aan het bed.
    Vriendelijke groet, Kees

  3. En zo worden er weer een aantal scholieren over de streep gehaald door valse voorwendselen. De zorg met name in de VVT is absoluut niet aantrekkelijk. Interesant word het pas als je Havo / VWO doet gezien de toekomst en je perspectieven, en dan laat ik mijn verhaal over zinvol maar niet horen, naar mijn mening is het eerder productief geworden.
    Laten we eens het hoger geschoolde volk (havo/vwo) eens triggeren voor dit vak. Ook zij moeten verantwoordelijkheden gaan dragen voor de vergrijzing later, we hebben immers meer mensen nodig in de zorg. Naar mijn mening zijn er al genoeg ex VMBO-ers in de zorg. Zij blijven meestal hangen omdat scholing of ambities ontbreken, en blijven zo jaren werken in deze, toch al gevoelige sector.
    Daarnaast moeten potientiele liefhebbers voor de zorg zich niet zo zeer laten leiden door gevoelens en taboe’s zoals zinvol werk. Het is bewezen dat de zorg de laatste 10 jaar volkomen buiten de mensenlijke grenzen verkeerd, zowel voor de clienten als voor de zorgverleners. Er is niet voor niets enorme verloop in de VVT. En wat te denken over waardering? die is er gewoonweg niet. Het lijkt meer fabrieksgedrag, presteren en je targets halen. Mensen denk goed na over een toekomst in de zorg, het is niet zoals het je word verteld door deze (vertegenwoordigers) van de instellingen.
    Ga je liever ergens anders orrienteren en je zit veel gelukkiger en fijner in je vel. Voor het geld immers hoef je het ook niet te doen. Zolang de regering niet voldoende investeerd in het imago en de welzijn van de clienten en personeel zullen we over 5 jaar niemand meer vinden die dit werk wilt doen. en daar hebben ze nu al redenen genoeg voor.
    Dan nog even over mij, ik heb jaren in de zorg gewerkt. Tijd terug gekozen voor me zelf, nu een leuke functie in een andere sector wat mij persoonlijk meer voldoening geeft dan het “zorgen” van tegenwoordig. Laat dit een goed advies zijn voor u, en zeker voor beleidsmakers.
    Groet, Kees

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.