Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips om de transitie te doen slagen

Wat kun jij als professional doen om de transitie te doen slagen? Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Deze tips van Movisie helpen je op weg.
Esther Brakenhoff van welzijnsorganisatie Kern8 maakte een methode om je als sociaal werker verder te ontwikkelen.
Esther Brakenhoff van welzijnsorganisatie Kern8 maakte een methode om je als sociaal werker verder te ontwikkelen.

Weet wat er van je wordt verwacht en welke competenties daarbij horen

Begin met het doornemen van de tien Wmo-competenties. Deze set geeft inzicht in de benodigde vaardigheden, houding en kennis binnen de Wmo. Benieuwd hoe je scoort op deze competenties? Vul dan de ‘Wmo reflectietool’ in. Deze tool geeft inzicht in jouw professionele handelen binnen de Wmo. Wil je met collega’s een aantal competenties verder ontwikkelen, kijk dan eens naar het ‘Wmo Leerpakket’.

Ga niet het wiel opnieuw uitvinden

Bestaande begeleidingsmethoden die vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) werden ingezet, zijn voor gemeenten ook bruikbaar binnen het kader van de Wmo. De transitie van de functie begeleiding wordt daarmee minder complex. De publicatie ‘Verkenning extramurale begeleiding’ geeft een overzicht van vaak toegepaste en overdraagbare methoden voor begeleiding.

Leren wat echt werkt, doe je pas echt door te doen en door collega’s te spreken. Lees hier de tips die onze betrokken professionals (jullie dus) de afgelopen tijd gaven >>

Leer van je werk

Leren doe je vooral in de praktijk. Uit onderzoek blijkt dat je minstens 80 procent in de praktijk leert en 20 procent in formele leersituaties. In de gratis online training ’23 leerwerkdingen’ leer je hoe je je kunt ontwikkelen in je werk, hoe je tijd maakt om kennis op te doen, op welke manieren je van collega’s kunt leren en hoe je plezier in je werk houdt.

Leer van wat professionals in zorg én welzijn al ontwikkeld hebben

Je gaat aan de slag met sociale netwerken, maar hoe doe je dat en wat levert het je cliënt op? Leer dan van wat je collega-professionals in zorg én welzijn al ontwikkeld hebben en met succes in de praktijk toepassen. De publicatie ‘Aan de slag met sociale netwerken’ helpt je op weg en maakt je wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden.

Weet wat je beweegt

Eigen Kracht, Burgerkracht en Beroepskracht zijn de aandrijving van de sociale wijkteams. En in elke fase van het opzetten van de wijkteams is het verstandig om goed voor ogen te houden wat het team beweegt. ‘Startmotor sociale wijkteams’ is een website met tips en ideeën voor het opstarten en doorontwikkelen van sociale wijkteams.

Alle veranderingen in zorg en welzijn zorgen voor nieuwe situaties en dat gaat samen met onzekerheid. Misschien ga je wel met minder plezier naar je werk. In plaats van te gaan somberen, is het belangrijk dat je zelf de verantwoordelijkheid pakt om weer plezier in je werk te krijgen. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.