Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN: ‘4000 banen gehandicaptenzorg verdwijnen’

Het nieuwe begrotingsakkoord heeft forse gevolgen voor de gehandicaptenzorg. Vierduizend banen zullen verdwijnen, zo waarschuwt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in een reactie op het akkoord aan de Tweede Kamer.
VGN: '4000 banen gehandicaptenzorg verdwijnen'

Het voorziene banenverlies komt doordat de zogeheten ‘Agema-middelen’ (van PVV-Kamerlid Fleur Agema) voor de gehandicaptenzorg in het lenteakkkoord zijn geschrapt. Met deze middelen zouden de ZZP-tarieven worden verhoogd om vierduizend extra banen te creëren, maar dat gaat nu niet meer door.

Onbetrouwbaar
Onbegrijpelijk, vindt de VGN. Het schrappen van de middelen zou volgens de branchevereniging in strijd zijn met het convenant Investeringen Langdurige Zorg, dat in september 2011 met de staatssecretaris werd gesloten. ‘De overheid toont zich hiermee een onbetrouwbare partner. De middelen zijn structureel toegekend en extra medewerkers zijn hiermee aangetrokken en opgeleid.’

Woon-werkverkeer
Verder treft de afschaffing van de fiscale vrijstelling voor woon-werkverkeer de gehandicaptenzorg zwaar, stelt VGN. Medewerkers werken vaak korte, gebroken diensten op wisselende locaties over meerdere dagen per week. Bovendien hebben werknemers in de gehandicaptenzorg geen mogelijkheid om thuis te werken. Daarmee neemt juist voor medewerkers in de gehandicaptenzorg het besteedbare inkomen sterk af, zo stelt de VGN.

Dagbesteding
Ook zou de kwaliteit van het leven voor 40 duizend cliënten ernstig verminderd worden door de halvering van vervoerskosten voor de dagbesteding. Zij kunnen door de bezuining van 75 miljoen euro niet langer naar de dagbesteding van hun keuze, zo stelt de VGN.

 

Bron: SKIPR/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.