Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verzekeraars akkoord met vergoedingsregeling pgb

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) denkt de twijfels bij de zorgverzekeraars over een nieuwe vergoedingsregeling voor chronisch zieken en gehandicapten te hebben weggenomen.
Verzekeraars akkoord met vergoedingsregeling pgb

Ze meldde de Tweede Kamer dinsdag dat de verzekeraars die eerder kritiek hadden op de uitvoerbaarheid van de regeling, nu onder voorwaarden geen belemmeringen meer zien. De vergoedingsregeling moet er per 2012 komen voor mensen die geen beroep meer kunnen doen op het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee ze zelf zorg kunnen regelen.

Bureaucratie

De verzekeraars noemden de opzet eerder cliëntonvriendelijk, voorzagen een nieuwe bureaucratie en vonden de toelatingscriteria voor deze regeling te vrijblijvend. Veldhuijzen van Zanten heeft toegezegd dat ze de criteria voor 1 januari 2012 ‘eenduidig en eenvoudig’ uitschrijft.

Flexibel

Ook herhaalt ze dat ze – als het nodig is – contact houdt met de zorgverzekeraars die contracten moeten gaan sluiten met nieuwe zorgaanbieders. Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn er nu 175 contracten (10 procent van alle afgesloten contracten) met nieuwe aanbieders die flexibele zorg kunnen verlenen.

Pgb

PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie zagen de kritiek van de verzekeraars als steun voor hun pleidooi om de plannen uit te stellen. Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) vindt na deze brief van de staatssecretaris nog steeds dat de pgb-maatregel ‘aan alle kanten rammelt en is gebaseerd op drijfzand-aannames’. Volgens haar blijven mensen in ‘volstrekte onzekerheid’ en wordt de Kamer gepasseerd: ‘Niemand kent nu de criteria’.

Uitstel

Veldhuijzen van Zanten wil niet van uitstel weten. ‘Het later laten ingaan van de maatregelen doet onterecht het beeld ontstaan dat de maatregelen niet nodig zijn.’ De bewindsvrouw grijpt in bij het populaire pgb om in 2015 een kostenoverschrijding van 700 miljoen euro te voorkomen. Zo’n 130.000 mensen regelen nu hun zorg met een pgb.

Bron: ANP/ANP-Photo

4 REACTIES

 1. Het is te merken dat mevrouw van Veldhuijzen van Zanten geen enkel benul heeft van wat er speelt onder de PGB houders,ik ben zeer benieuwd wie mij de specifieke zorg kan bieden in de provincie waar ik woon is er geen instantie die deze zorg kan leveren .plus dat de zorg die ik nodig heb veel te duur is.voorbeeld ik betaal mijn zorgverlener € 15.00 per uur als deze zorg wil afnemen van een bureau betaal ik € 48.50 per uur.ik denk dat wij pgbhouders beter met het geld en kosten omgaan dan de staatsecretaris,uiteindelijk zal de zorg veel duurder worden,het wordt tijd dan mevrouw Veldhijzen van Zanten eens poosje mee gaat lopen met pgbhouders misschien dat ze dan uiteindelijk is begrip krijgt voor de situatie inplaats van haar zin door te drijven.ik vraag me af er kan veel meer bezuinigd worden den k eens aan hoeveel mensen onnodig op de eerste hulp zich melden of met een splintertje bij de huisarts komen of botbreuken van een skivakantie ,laat deze mensen meebetalen aan risico’s die ze zelf nemen.Ik Hoop dat mevrouw Veldhuijzen vanZanten nooit chronisch ziek wordt of hulp nodig heeft van derden.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is te merken dat ze in Den Haag niet weten wat het leven met een handicap exact inhoudt en hoe belangrijk het is zelf de keuze te kunnen maken over welke hulp je waar haalt. Nieuwe contracten met aanbieders? Ja ja, maar wie garandeert mij dat er straks een zorgaanbieder is die mijn specifieke zorgvraag kan beantwoorden?
  De praktijk is anders dan Den Haag meent te weten. Jaren geleden was er een spotprent waarop een hulpverlener aan een rolstoeler vraagt wat die nu eigenlijk van invaliden afweet. Zo ook hier: wat weet de staatssecretaris eigenlijk van de zorgvragers af? Juist, niets, want anders was ze niet met die belachelijke plannen rond de PGB’s gekomen

 4. Wat moet ik met dit artikel. Fijn dat onze staatssecretaris dit denkt, maar is dit ook zo. Het standpunt van zorgverzekeraars Nederland is nog niet bekend.
  Deze persoon denkt wel meer, zo ligt de de oorzaak van ADHD, autisme en alle aanverwante stoornissen ook aan de ouders en zij het de ouders die hun kinderen volstoppen met medicijnen.
  Het word tijd dat deze vrouw achter haar bureau vandaan komt en kennis maakt met de echte praktijk en niet de ‘hoge heren’.

 5. Goh,
  De verzekeraars noemden de opzet eerder cliëntonvriendelijk, voorzagen een nieuwe bureaucratie en vonden de toelatingscriteria voor deze regeling te vrijblijvend. Veldhuijzen van Zanten heeft toegezegd dat ze de criteria voor 1 januari 2012 ‘eenduidig en eenvoudig’ uitschrijft.
  dáár heb ik vertrouwen in, eenduidig en eenvoudig…., daar zijn ze immers zo goed in, in Den Haag…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.