Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verwaarlozing vergroot kans op schizofrenie’

Stress op zeer jonge leeftijd, veroorzaakt door emotionele verwaarlozing en sociale isolatie, vergroot de kans op schizofrenie bij genetische aanleg. Dat concludeert Nikos Daskalakis in een studie waarop hij donderdag 8 december promoveert aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
'Verwaarlozing vergroot kans op schizofrenie'

Hij deed onderzoek op ratten, maar verwacht dat het onderzoek ook belangrijke informatie oplevert voor mensen. Ratten en mensen hebben volgens hem een vergelijkbaar stresssysteem. Zijn onderzoek is uitgevoerd onder toezicht van het Top Instituut Pharma, een gezaghebbende wetenschappelijke organisatie. Ook het ministerie van Volksgezondheid is bij het onderzoek betrokken.

Genetische aanleg
De promovendus spreekt van een ‘drietrapsraket’: Als er sprake is van genetische aanleg, en zich in de eerste fase van het leven veel stress voordoet, gevolgd door nog meer stress in een later stadium, is er een hogere kans op het ontwikkelen van schizofrenie, zegt hij.

Angstig

Als jonge ratten vroeg in hun leven van hun moeder worden gescheiden, blijven ze hun leven lang angstig. Hij ziet een belangrijke parallel met baby’s die in de eerste dagen van hun leven stress meemaken.

Waanbeelden

Schizofrenie is een zeer ernstige psychiatrische ziekte. Patiënten kunnen te maken krijgen met waanbeelden, hallucinaties en denkstoornissen. In Nederland lijden ongeveer 70.000 mensen aan de ziekte.

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

  1. Het is zeer pijnlijk om te zien hoe verward de huidige wetenschappers zijn door het gevoelsdenken en de omgevingsfactoren als oorzaak te zien voor de lichamelijke neerslag in het DNA. Er zit geen enkele logica in en iedereen slikt het voor zoete koek. Mijn visie:
    “Men is wat men denkt”,dit is de oude wijsheid die ook voor mensen met een zeer ernstig ziektebeeld op gaat. Dat maakt ons niet afhankelijk van een persoonlijk god , en geeft ons de verantwoordelijkheid terug voor ons eigen leven. Dat dit een hele klus is is duidelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.